27 juni 2006

Overtidssuppe


Alle som kjenner meg godt vet at jeg blir sur og gretten hvis jeg går for lenge uten mat. Følgelig, hvis jeg skal jobbe litt utover kjernetiden (noe jeg stadig sjeldnere gjør, men nok må begynne å gjøre litt oftere...) må jeg ha mat i beredskap. For eksempel supper.

På den forrige jobben min hadde vi Rett i koppen-supper. Blomkål, tomat eller ertesuppe. Jeg rakk å bli veldig lei Rett i koppen. Til deres forsvar må jeg si at noen av variantene er veldig gode, f.eks. Bali kyllingsuppe.

Men de beste jeg har kommet over så langt i denne kategorien, er Maggis Feel Good-supper. Lite fett, masse krydder og deilig smak. Sitter i skrivende stund med en kopp Thaisuppe med ingefær, og må si at jeg anbefaler den. Nest etter å gå hjem og lage seg skikkelig mat, besøke noen eller gå ut og spise, selvsagt :)

21 juni 2006

Så enkelt at du ikke kommer på det

1 pitabrød
ost
tomat
frisk basilikum
pepper

Gratineres i ovnen på 150 grader i ca. 5 minutter. Ikke revolusjonerende, men kjapp, god kveldsmat.

19 juni 2006

Sommerdrinker

Jeg har fått meg blender! En lekker liten rød sak som kan lage morsomme drikker med og uten alkohol. I helgen lagde jeg disse:

Jeg er langt i fra noen drinkekspert, men de som ble brukt som prøvekaniner lot til å være fornøyde. Drinken besto av:

Frosne skogsbær

Gin (et bittelite eggeglass pr glass, kan sløyfes)

Sprite

Tonic

Knus bærene i blenderen, sammen med litt av den alkoholfrie væsken. Hell gin i glassene. Bærblandingen siles for å unngå for mange bærbiter. Fyll på med tonic og Sprite etter smak og behag. Pyntes med en skive lime som på bildet, bær eller paraply hvis du har denslags. Nytes på veranda i ettermiddags-/ kveldssol!

16 juni 2006

Kyllingsalat

Har laget en del mat til mange den siste uken, og når det er varmt og det siste en har lyst til er å være masse inne foran komfyren, er salat en fin løsning. Følgende to varianter av kyllingsalat har jeg laget til sommeravslutning med henholdsvis organisasjonen og jobben:

Kyllingsalat med ris (rikelig til 6 personer)

1 grillet kylling (best hvis det er sånn nygrillet, men salatkylling fra Prior e.l. funker også)
1 1/2 dl ris

Salatblader (jeg brukte litt lollo rosso, isbergsalat, ruccola og hjertesalat)
Agurk
Cherrytomater
Paprika (gjerne ulike farger)
Melon (honning-, nett-, e.l)
Papaya (ikke nødvendigvis å anbefale i Norge, den var liten og besto for det meste av frø)
Avokado
Fetaost i terninger (jeg kjøpte noen i krydret lake)
Lime

Kok og avkjøl risen. Del kyllingen opp i små biter. Bland ris, kylling og salat. Bland deretter inn de andre ingrediensene kuttet i passende biter. Papaya og avokado kan være lurt å ta i mot slutten, så de ikke blir most for mye. Press saften av en lime over salaten (friskt og godt, og bidrar til å holde salaten grønn). Krydre gjerne med salt og pepper, og hvis du vil kan du bruke en vinaigrettedressing i eller servere den ved siden av.

Serveres med godt brød til.

Kyllingsalat med pasta (nok til... tja, 10?)

Grillet kylling i biter
Pasta (jeg brukte fersk ravioli med ost)
1 basilikumplante
3 fedd hvitløk
Olje
3-4 cherrytomater

Kok og avkjøl pastaen. Kjøt basilikum, hvitløk og tomat i en hurtigmikser e.l. sammen med litt olje. Hell blandingen over pastaen og bland i kyllingbitene.

Blandes med:
Salat
Cherrytomater
Squash
Paprika
Melon
Feta i småbiter

... og hva du nå måtte ønske

Hvis du vil, kan du pynte litt på toppen med noen av ingrediensene, sånn som jeg har gjort på bildet. I midten la jeg litt tzatziki jeg hadde igjen fra dagen før. Spis og nyt!


13 juni 2006

I disse grilltider


Grillet på søndag, på et svaberg med knallblå himmel og en stor sol over. I tillegg til "standard" grillmat - pølser og lompe (har blitt så integrert at jeg frivillig kjøper lomper i stedet for brød...); focaccia, grønn salat, hjemmelaget potetsalat og grillet laks. Ble mette, ja :)

Potetsalat
(rikelig til to, nok til tre-fire)
4 kokte poteter
2 hardkokte egg
Purre
Gressløk
1 beger kesam (lettere enn rømme, og smaker godt!)
Litt letttmajones (smak til)
Pepper

Kutt poteter og egg i biter, og bland med kesam og lettmajones. Tilsett purre og gressløk etter smak. Kvern pepper i til slutt.


Marinert grillet laksefilet

1 laksefilet per person

Marineres i f.eks. lime, olivenolje og balsamicoeddik, salt og pepper, frisk basilikum og salvie

Legg hver filet på et stykke aluminiumsfolie. Legg på det du måtte ønske av tilbehør, for eksempel rødløk i skiver, champignon - det du har, rett og slett. La gjerne det friske krydderet følge med. Pakk alt sammen til en liten pakke.

Grilles i ca. 20 minutter på ikke alt for varm grill.

12 juni 2006

En slags foccacia



Forberedelse til to pikniker i helgen og besøk i heimen i kveld førte til brødbakst lørdag formiddag. Jeg lager brød litt på slump, så nøyer meg med å angi ca. hva som var i.

Vann (ca. 6 dl)
Hvetemel
Grovbakstmel (hvis du vil ha en litt grovere variant)
50 g gjær
Salt
Timian
Rosmarin
Olivenolje*

Deigen heves i ca. 30 minutter. Bak ut runde brød som heves i ca. 45 minutter. Skjær kryss i brødet (gjør det lettere å bryte). Pensle med litt olivenolje og dryss over mer timian og rosmarin, samt flaksalt (Maldonsalt e.l.).

Stekes ved ca. 200 grader i 30-45 minutter (følg med underveis, alle ovner lever sitt eget liv).

Passer godt som tilbehør til annen god mat, eller med ost på i matpakken.


* Tips: Jeg hadde igjen litt krydret olje som det hadde ligget oliven i, og som var alt for god til å kaste. Brukte den i brødet, og det ble jommen godt!

08 juni 2006

Rask og lett laksemiddag

Da jeg kom hjem i går, var jeg trøtt som en strømpe grunnet en trivelig, men sein kveld og en passe kort, men intens arbeidsdag, toppet av kø på Meny og stappfull buss med to poser og to vesker på fanget. Etter å ha sittet og stirret på Friends mens jeg spiste blåbæryoghurt med skogsbær oppi (sånne frosne som de selger i pose, og som jeg har dilla på til frokost med Biola, Branflakes og banan), forøvrig utrolig godt, dro jeg meg opp fra sofaen og lagde middag.

Jeg er glad i laks, og selv om fersk fisk er aller best, fungerer frossen finfint til mye annet - blant annet det jeg lagde i går. Kort gjengitt (til 1 person som er sulten):

1 laksefilet
Hvitløk (1-2 fedd)
Rødløk (1/4)
2 tomater
2 champignoner
en "neve" frisk basilikum
Salt og pepper

Fersk pasta (i mitt tilfelle fettucine med hvitløk og persille), mengde får du jommen bestemme sjøl

Skjær laksefileten i biter og surr disse i olivenolje til de blir "stekt-rosa" (du skjønner hva jeg mener). Tilsett hakket løk, hvitløk og tomater i biter, la det surre. Tilsett champignon. Krydre med salt og pepper underveis. Hakk basilikumen og bland den inn mot slutten.

Kok pastaen og la den renne av seg i et dørslag. Bland pastaen med resten og server. Og ja, du kan veldig gjerne ha revet ost oppå!

Hele greien tar ca. 20 minutter, og det er sunt, raskt og godt! Det er tre ønsker på en gang, det. Bon apetit!