23 januar 2007

Suppetid

Det er omsider vinter ute, og jeg fryser! Da passer det med denne deilige, varme suppen som jeg fikk servert på søndag. Det varmet en trøtt, kald og bittelittegranne fyllesyk kropp.

Løksuppe

4 mellomstore løk
1 ts sukker
4 hvitløkfedd, finhakket
2 ss hakket timian
4 dl hvitvin (kan sløyfes)
1 l god brun kraft eller buljong
ca. 50 g smør
salt og pepper
1 stor baguette eller 4 skiver fint brød
hvitløkssmør, kan sløyfes
ost etter ønske (i mitt tilfelle, myyyyye. Alt blir bedre med ost)

Skrell og skjær løken i tynne skiver. Smelt smøret i en kasserolle og fres løken blank. Ha i sukker, hvitløk og timian, og fres videre under stadig omrøring til løken er gyllen. Tilsett vin og kraft. La suppen småkoke i ca. 25 minutter og smak den til med salt og pepper.
Del baguetten først i to og så på langs. Smør hver del med hvitløksmør og toast dem under grillen til de er gylne og sprø. Dekk toastene med ost og gratiner under grillen. Serveres ved siden av suppen.

11 januar 2007

Fredagspizza

Da jeg var liten, var lukten av pizzasaus som putret på komfyren i timevis om lørdagen noe av det koseligste jeg visste. Fortsatt vekker duften gode minner, og derfor prøver jeg alltid å lage den typen pizzasaus som bare står og står og putrer og blir akkurat nesten like god som mamma sin.

Problemet oppstår når jeg finner ut at jeg vil ha pizza på en fredag, etter jobb og trening. Da tilsier all erfaring at jeg er trøtt som en strømpe og sulten som en ulv (oioi, som vi koser oss med metaforene), og vil ha mat NUH! Derfor blir torsdagskvelden brukt på forberedelser. Sausen har putret en times tid, og deigen hever seg. Så blir bunnene stekt med saus på. Resten av fyllet slenger jeg på i morgen, og så blir det pizza på null komma svisj! Uten kjappløsninger. Ikke at jeg fordømmer kjappløsninger, men mmmhmm... det dufter herlig her!

Min pizzadeigoppskrift er som følger (nok til 2 bunner, tre hvis du er en kløpper med kjevlen):

50 g gjær (står 25 i oppskriften, men jeg går for en pose tørrgjær)
5 dl vann
1 1/2 - 2 dl vann
Olje
Salt

Og sausen:

1 løk, finhakket
Hvitløk etter smak
1 boks hermetiske tomater (hele eller hakkede)
1 liten boks tomatpuré
Oregano e.l
Salt og pepper etter smak

Jeg steker løken og hvitløken litt i olje før jeg heller i tomatene. Tips! Hell litt vann oppi, så unngår du at løken blir for fort stekt. Den skal bare være blank før tomatene blir tilsatt.

Annet fyll er en smakssak. Tradisjonen hjemmefra er stekt kjøtt- eller karbonadedeig, champignon og mozarella. For min variant i morgen blir det kyllingfilet, champignon, mozarellablanding og litt fersk mozarella.. og kanskje noe mer! Får se. Nå er uansett grunnarbeidet nesten gjort.

Og med det: på tide å finne frem kjevlen!

Fokusendring

Den intelligente leser vil nå skjønne at hun / han har havnet et helt annet sted enn vanlig. Årsaken er at ingling-bloggen som du kjenner den er borte vekk. Denne bloggen blir først og fremst mat- og drikke-preget, men før du vet ordet av det dukker det opp sidesprang og tull. Følg med, følg med... Hvis du vil, da.