29 august 2007
Tiramisú
Tiramisu
2 dl espresso
2 ss Amaretto
4 eggeplommer
80 g sukker
1/2 vaniljestang
500 g mascarpone
150 g ladyfingerkjeks
kakaopulver (usøtet)
1) tilbered espresso og bland den med Amaretto. Avkjøles.
2) pisk eggeplommer og sukker helt til sukkeret har løst seg opp. Skjær opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett frøene i kremen. Rør inn mascarponen litt etter litt.
3) dekk bunnen i en rund eller firkantet form med halvparten av kjeksen og dynk med ca 1 dl av espresso-amarettoblandingen. Fordel mascarponekremen på dette og glatt den ut. Legg på resten av kjeksen, dynk med espresso (m/amaretto) ogfordel resten av kremen oppå.
4) dekk formen med folie, og sett den i kjøleskapet noen timer. Dryss på et tykt lag med kakaopulver før servering.
Merknader til oppskriften:
-lag espresso m/ Amaretto først slik at det rekker å bli kaldt.
-tar ganske kort tid å lage dette. Lønner seg å investere en del tid til å piske eggeplommer og sukker til sukkeret virkelig har løst seg helt opp. Tar litt tid og energi men blir bra.
-oppskriften passer til en form på ca 25 x 16 cm. Ikke noe større, da får du for lite krem til å dekke kjeksene i to lag.-få tak i skikkelige ladyfinger-kjeks!
Takk til doktor Gry for herlig oppskrift!
21 august 2007
Feriemat
Olivenkjeks med tapenade
Strengt tatt ikke en oppskrift, siden innsatsen besto i å knekke opp olivenkjeksen (som ser ut som et slags flatbrød, kjøpt i en fristende butikk i Ålesund), smøre på tapenade av oliven og soltørkede tomater fra samme sted, og dandere det hele med cherrytomater skåret i fire og oliven, omtrent sånn:
Pestomarinert kylling med tortellini
(nok til fire)
2-3 kyllingfileter
Kuttes i biter og legges i marinade: Pesto, appelsinjuice (et par ss), salt, pepper, chilipulver
La kyllingen ligge noen timer i marinaden (kaldt i kjøleskapet). Stek kyllingbitene i panne.
Tilbehør:
1 pakke tortellini med spinat og ricotta (tørr pasta)
Cherrytomater
Rødløk
Svarte oliven
Kok opp pastaen. Skjær cherrytomatene i to eller fire avhengig av størrelse og fres dem sammen med løken i olje. Helt mot slutten blander du inn de stekte kyllingbitene og lar det frese sammen.
Bland litt pesto i den ferdigkokte pastaen, og legg dem på bunnen av et serveringsfat. Hell grønnsaker og kylling over, og legg svarte oliven oppå til slutt. Serveres med parmesan - fersk hvis du kan få det.
Treretteren
Champignon, kantarell og evt. annen sopp
Frisk basilikum
Tiramisu: oppskriften følger. Du er vel mett for en stund nå?