29 august 2007

Tiramisú

Desserten fra treretteren var altså tiramisú. I følge Wikipedia betyr tiramisú "pick me up", ikke i betydningen sjekk meg opp, men i betydningen "make me happy". Det skal være kombinasjonen av espresso og sjokolade som skal ha en slik oppkvikkende virkning. Godt er det i hvert fall, om enn litt heftig etter mye annen god (ubeskjedent sagt) mat. Jeg lagde halvparten av denne oppskriften, sannsynligvis er kvartparten nok for to!



Tiramisu

2 dl espresso

2 ss Amaretto

4 eggeplommer

80 g sukker

1/2 vaniljestang

500 g mascarpone

150 g ladyfingerkjeks

kakaopulver (usøtet)



1) tilbered espresso og bland den med Amaretto. Avkjøles.

2) pisk eggeplommer og sukker helt til sukkeret har løst seg opp. Skjær opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett frøene i kremen. Rør inn mascarponen litt etter litt.

3) dekk bunnen i en rund eller firkantet form med halvparten av kjeksen og dynk med ca 1 dl av espresso-amarettoblandingen. Fordel mascarponekremen på dette og glatt den ut. Legg på resten av kjeksen, dynk med espresso (m/amaretto) ogfordel resten av kremen oppå.

4) dekk formen med folie, og sett den i kjøleskapet noen timer. Dryss på et tykt lag med kakaopulver før servering.



Merknader til oppskriften:

-lag espresso m/ Amaretto først slik at det rekker å bli kaldt.

-tar ganske kort tid å lage dette. Lønner seg å investere en del tid til å piske eggeplommer og sukker til sukkeret virkelig har løst seg helt opp. Tar litt tid og energi men blir bra.

-oppskriften passer til en form på ca 25 x 16 cm. Ikke noe større, da får du for lite krem til å dekke kjeksene i to lag.-få tak i skikkelige ladyfinger-kjeks!





Takk til doktor Gry for herlig oppskrift!

21 august 2007

Feriemat

Jeg er på ferie og spiser god mat, laget av andre og meg selv. Det er alltid gøyere å lage mat til takknemlige spisere - i dette tilfelle foreldre - enn bare til seg selv. Som de fleste andre lager jeg mye av den samme maten om igjen med ulike variasjoner, men her er noen som ikke har blitt blogget om før.


Olivenkjeks med tapenade


Strengt tatt ikke en oppskrift, siden innsatsen besto i å knekke opp olivenkjeksen (som ser ut som et slags flatbrød, kjøpt i en fristende butikk i Ålesund), smøre på tapenade av oliven og soltørkede tomater fra samme sted, og dandere det hele med cherrytomater skåret i fire og oliven, omtrent sånn:




Pestomarinert kylling med tortellini

(nok til fire)

2-3 kyllingfileter

Kuttes i biter og legges i marinade: Pesto, appelsinjuice (et par ss), salt, pepper, chilipulver

La kyllingen ligge noen timer i marinaden (kaldt i kjøleskapet). Stek kyllingbitene i panne.


Tilbehør:

1 pakke tortellini med spinat og ricotta (tørr pasta)

Cherrytomater

Rødløk


Svarte oliven

Kok opp pastaen. Skjær cherrytomatene i to eller fire avhengig av størrelse og fres dem sammen med løken i olje. Helt mot slutten blander du inn de stekte kyllingbitene og lar det frese sammen.
Bland litt pesto i den ferdigkokte pastaen, og legg dem på bunnen av et serveringsfat. Hell grønnsaker og kylling over, og legg svarte oliven oppå til slutt. Serveres med parmesan - fersk hvis du kan få det.


Treretteren

Bedre seint enn aldri... som lovet, oppskrifter fra treretters for noen uker siden:

Forrett: Tortellini med stekt sopp

Hovedrett: Tunfisk med chili og lime

Dessert: Tiramisu


Tortellini med stekt sopp

Tortellini med ricotta og spinat-fyll, maks 10 per person (siden det er forrett)
Champignon, kantarell og evt. annen sopp
Hvitløk
Chili
Frisk basilikum
Salt og pepper
Kok tortellinien etter anvisning på pakken. Stek soppen i litt olje sammen med hvitløk og chili. Krydre etter smak.


Tunfisk med chili og lime

Tunfisk får du kjøpt frossen i litt store fiskebutikker, og noen ganger også fersk. I følge denne artikkelen er ca. 150 gram fisk per person passelig, og det stemte bra. Oppskriften er hentet fra samme artikkel:
300 gram tunfisk
½ chili
½ lime
pepper
salt
olje

Krydre tunfisken sjenerøst med pepper. Skjær chili i tynne skiver og strø dem over tunfisken. Stek i panna på sterk varme, ett til to minutter på hver side, litt avhengig av hvor tykke fiskeskivene er. Server med en skive lime og salt.

Jeg valgte å servere en liten porsjon villris til, kokt opp og så frest med litt rødløk og chili i woken. Pass på å ikke steike tunfisken for lenge, da blir den tørr og knapt så god. Den skal være rosa inni!

Tiramisu: oppskriften følger. Du er vel mett for en stund nå?




03 august 2007

Coktail, anyone?


Her om dagen prøvde jeg meg på det noenlunde ambisiøse prosjektet "Lage treretters middag etter jobb uten at det blir stress". Umulig? Nei, det gikk faktisk fint. Nøkkelen ligger i forberedelsen, mine venner. Oppskrift på rettene kommer i egne poster, men før middagen skulle inntas, startet vi med en liten drink og snacks.


Drinken, en bringebærmojito, finner du oppskrift på Aperitíf
(søk i bartender med rom som basis og bringebær)

Belle er en av de matbloggerne jeg er jevnlig innom. Hun har gode og stort sunne oppskrifter, og små filmsnutter der hun lager mat. Denne enkle dipen med stekte pitatrekanter falt jeg i hvert fall for! Oppskriften er oversatt og tilpasset norske forhold.


Yoghurt-og avokadodip med mynte


1 beger matyoghurt (eller gresk yoghurt hvis du finner det)

1 fedd hvitløk

Maldonsalt eller annet flaksalt

2 1/2 ss frisk mynte

4 ss revet gulrot

1/4 ts malt kummin

1 avokado i terninger


Hvis du har tid, er det en fordel å sile vannet fra yoghurten. Bruk et kaffefilter i en sil og la det stå over en bolle en halvtimes tid (Med matyoghurt går det greit hvis du ikke gjør det også)


Mos hvitløksfeddet sammen med mye salt med siden av en stor kniv eller en morter. Bland det i yoghurten sammen med kummin. Tilsett ekstra salt om nødvendig. Riv gulroten og bland det inn. Tilsett mynte, rør godt. Tilsett avokadobitene forsiktig.


Pitatriangler


Skjær grove pitabrød i trekanter (det er vanskelig å finne grove pitabrød, så jeg bakte dem selv- oppskrift følger. Fine kan også brukes) og spre dem ut på en steikeplate dekket av bakepapir. Strø maldonsalt hell olivenolje over. Stekes på ca. 150 grader i 10-15 minutter til de blir sprø. Serveres varme sammen med dipen.


Nyt! Fungerer også utmerket som et bittelite kveldsmåltid når en har vært ute med jobben og kommer hjem nærmere halv ti og er litt småsulten og tilfeldigvis har rester av dip i kjøleskapet... For eksempel, da :-)