28 august 2008

Eplekake


I morgen er det seminar med jobben, vi drar avgårde til kontorsjefens sommerhus og skal være der hele dagen og kvelden og overnatte. Da må det selvsagt litt god mat til, så bakekveldens første prosjekt var i dag eplekake som skal være med på turen. Oppskriften er hentet fra Voksentoppen allergikokebok, og er laget etter tips fra min kjære arkivkollegavenninne May-Britt. Som vanlig har jeg modifisert bittelitt:

Eplekake

3 dl fint speltmel
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker
75 g melkefritt margarin
2-2 1/2 dl havremelk*
3 epler
Kanel og sukker

Bland det tørre i en bakebolle og smuldre i mykt margarin. Tilsett havremelk forsiktig til deigen henger sammen.

Smør en rund form og strø den med semulegryn. Hell røren i formen. Skrell eplene og skjær dme i båter. Stikk båtene godt ned i deigen, gjerne i et pent mønster. Strø kanel og sukker på toppen.

Steikes på 225-250 grader i 20-30 minutter.

* I oppskriften står det 1 1/2 dl rismelk eller eplejuice, men havremelk funker bra. Jeg brukte mer enn det som sto i oppskriften for å få røren mer flytende.

Ellers har kvelden kun bydd på brødbakst og oppvask. Grønnsakene kom seint i dag, så de er pent pakket ut og må utnyttes i løpet av helgen. 

26 august 2008

Mangold


På torsdag er det grønnsakslevering, og blant ukens grønnsaker er mangold. Det er sjelden jeg ser et grønnsaksnavn og ikke aner hva det er, så her måtte det googles. Opplysningskontoret for frukt og grønt hadde nyttig informasjon:


Mangold er en bete (kalles også for bladbete) og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak. Bladene henger sammen som en bladrosett, eller et løst hode. De er ca 20 cm lange, mørkegrønne med tykke hvite stilker. Utseendet kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat. Det finnes en mindre variant av mangold, hvor bladene, som ikke blir større enn 8 -10 cm selges løse.
Her fant jeg også litt informasjon om grønnsaken og bruk av den.
Ellers inneholder ukens kasse:
sopp
gulrøtter
salat
agurk
bifftomat
sommersquash
poteter
blomkål
paprika

25 august 2008

Studenttilværelse

Jeg har begynt på master! For første gang på mange år er jeg "ordentlig" student, om enn på deltid. Jeg tok spansk på nettstudium for et års tid siden, men jeg brukte noen år på det og det var ikke veldig tungt. Forelesningene var på nett, og eneste gang jeg så medstudenter var under to av eksamenene i Bergen. Nå er jeg høgskolestudent, med medstudenter, forelesere jeg ser "live" og en betydelig hardere studiehverdag. Fulle skoledager, oppgaveinnlevering, store pensummengder... Hardt, men gøy. I dag fikk jeg dessuten godkjent de første to oppgavene uten for mange bemerkninger, så det inspirerte til videre jobbing.

Med fulle studiedager, lesing og oppgaveskriving var ikke akkurat matlaging i fokus forrige uke. Heldigvis hadde jeg laget mye mat til fryseren uken før, så det gikk ganske greit. Ikke så mye å blogge hjem om, bare :-) Til neste studieuke skal jeg prøve å finne på litt matpakkevarianter som ikke er dønn kjedelige, men likevel funker når en ikke har tilgang på kjøleskap. Stay tuned!

I helgen har jeg stort sett tatt det rolig, og dermed kunnet spise litt mer variert. På lørdag hadde jeg lyst på noe så enkelt som taco, som jo er en ganske enkel og grei ting å lage. Tacoskjell er laget av mais, så det funker greit uten tilpasninger. Tacokrydderposer har litt mye rart i seg, men ingenting jeg strengt tatt ikke tåler, så i stedet for å krydre selv som jeg ofte gjør brukte jeg både den og ferdig salsa. Agurk, paprika, tofumozarella og soyarømme er godt som tilbehør.

Søndag lagde jeg lasagne av glutenfrie lasagneplater med ett lag tomatsaus, ett lag spinat og hvit saus laget på spelt og havremelk. Tofumozarella på toppen. Det smaker annerledes enn vanlig lasagne, men godt er det! Jeg lagde en stor porsjon og har to porsjoner i fryseren, til en kjapp middag eller lunsj. 

I dag har jeg spist melkeprodukter for første gang på lenge. Meksikansk mat med både ost og rømme. Nam! OST! Det er nesten - men bare nesten - verdt mageknipen og slappheten jeg sliter med i skrivende stund. Det er fint å kunne skeie ut en sjelden gang, men jeg kjenner på hele kroppen at det ikke bør være for ofte. Når jeg spiser ting jeg ikke tåler så godt, får jeg dessuten lyst på annen mat som jeg helst ikke bør ha, merkelig nok. Godt jeg ikke har noe av det i hus!

18 august 2008

Kålhovve!


I grønnsakskassen fra Kolonihagen får jeg grønnsaker jeg neppe ville kommet på å kjøpe av meg selv. Sist var det kålrabi, som jeg kun har kjøpt når jeg har hatt tradisjonsmat som pinnekjøtt og raspeballer, det vil si så godt som aldri. Denne gangen fikk jeg sommerkål, eller nykål. Jeg liker jo kål, det er ikke det, men jeg kan ikke huske sist jeg kjøpte det.

Med uvante grønnsaker må fantasien settes i sving. Jeg har tenkt og grublet litt, men i dag kom jeg rett og slett frem til noe veldig tradisjonelt: Kålstuing! Jeg skar kålen i passe store biter, dampet den et par minutter mens jeg lagde hvit saus, og så blandet jeg det hele. Sausen ble selvsagt laget av melkefritt margarin, speltmel og havremelk. I butikken fant jeg et fint stykke varmrøkt laks, som jeg spiste kaldt, og så kokte jeg noen søte små nypoteter fra første grønnsakskasse. Det var godt med en mer tradisjonell type middag for en gangs skyld! 

"Stakkars deg..."

De siste månedene har jeg fått høre en del ganger at det er synd på meg som ikke kan spise en rekke ting. Seinest på fredag sa en kollega "stakkars dere" til meg og en annen kollega som har intoleranser fordi vi ikke kunne spise kake eller is på fredagskaffen - et valg vi hadde gjort selv, for vi kunne saktens kjøpe noe som erstatning, vi hadde bare ikke lyst*.

Og ja, selvsagt er det kjipt noen ganger å ikke kunne spise det en får tilbudt, eller ikke kunne kjøpe noe kjappmat på farten. Det er mye styr å måtte be om mat uten ditt og datt og spørre om innholdet i dressinger og sauser. Jada. Det kan være tungt noen ganger. Men er det synd på meg av den grunn? Jeg synes ikke det. For jeg er friskere enn noensinne, kroppen fungerer som den skal og er både slankere og lettere, og jeg spiser god mat som er sunn på flere måter enn at den ikke gir meg vondt. I helgen har jeg for eksempel spist:

Kyllingburger med marinerte grønnsaker og ovnsbakte poteter (ute på fredag, ta bort brød og dressing så funker det flott)
Hjemmelaget brød med tofuost og hjemmelaget solbærsyltetøy (ikke sammen altså)
Svarte bønner med tomat og avokado
Kyllingwok med kokosmelk, full av karri, chili og hvitløk, og fullkornris
Hjemmelaget pizza med speltbunn, kylling, spinat og bøffelmelkmozarella

Høres det veldig vondt og vanskelig ut? Synes ikke det, jeg.


* Samme kollega kjøpte heldigvis friske bær, så da fikk vi noe godt likevel - jordbær og bringebær, nam!

14 august 2008

Matlagingsbonanza!

Ettermiddagen og kvelden har gått med til matlaging. Jeg har utnevnt torsdagene da de økologiske grønnsakene kommer til matlagingskveld, siden jeg er hjemme da likevel. Batteriet på kameraet røyk og mobilen er elendig, så ingen bilder, men jeg har laget:

Fløtegratinerte poteter

Poteter i skiver
Løk i skiver
Havremelk
Havrefløte
Tofumozarella

Gratineres i ovnen ved 150-200 grader til potetene er møre. Jeg helte også over litt hvit saus som var igjen fra neste rett:

Gratinert blomkål

1 stort blomkålhode
Hvit saus av melkefritt margarin, speltmel og havremelk
1 skive tofumozarella

Blomkål vaskes og skylles. Kutt av nederste del av stilken. Lag sausen og krydre etter smak (jeg brukte kun salt, pepper og muskatnøtt nå). Legg blomkålen i en ildfast form hell sausen over og gratiner ved 150-200 grader til blomkålen er mør og gyllen. 

Solbærsyltetøy


Nesten en kurv rørt med et par spiseskjeer Sukrin (naturlig søtningsmiddel uten aspartam eller sukralose) og en kvart pose frysetøy. Godt og friskt!

Focacciabrød

Samme basis som dette, men med tomater, løk og hvit geiteost denne gangen, samt oregano og litt solsikkefrø og gresskarkjerner.

Speltbrød med gulrot og kjerner



Brukte halvparten av dette som basis, men tok det hele litt på slump. Tilsatte 2 små revne gulrøtter, godt med gresskarkjerner og solsikkefrø, og lagde ett stort brød.

Nå er det på tide å roe ned for kvelden! Oppvasken er så godt som tatt, så da er det bare å synke bittelitt ned i sofaen før jeg finner den etterlengtede sengen. Det har vært en herlig matlagingskveld i heimen!


Kasse nummer to

I dag sto kassen og ventet da jeg kom hjem fra jobb. Egentlig skal den komme mellom fem og ni, men de hadde tydeligvis kommet litt før og gode naboer må ha sluppet dem inn i blokken. Så da var det bare å pakke ut!



Ser ikke verst ut i dag heller, hva? Salat, tomat og agurk ble straks tatt i bruk til middagen, lakseburger fra Smart Club (uten melk, hurra!) med ovnsbakte poteter og tomater.



Denne gangen var det også solbær i kassen, noe som overrasket meg siden jeg trodde bær var frukt, men ikke desto mindre ble jeg glad! De er nå renset, noen skal spises til dessert med Oatly vaniljesaus på, og resten skal enten syltes eller brukes til en pai. Får se hva kvelden bringer...

I dag fikk jeg også tilsendt mine splitter nye bærenett fra Hippo. Jeg prøver å bruke bærenett i stedet for plastposer, og så heller kjøpe bossposer av litt mer nedbrytbart plast, men det jeg har brukt hittil var krøkkete å pakke sammen og forsvant dessuten på mystisk vis her om dagen. Så da bestilte jeg like godt disse:



Det er en pakke med fem ulike nett, som jo er litt mer enn jeg trenger, men siden jeg mister sånt innimellom og siden det kanskje kan være en fin liten ekstragave, gikk jeg for det. Nettene kan rulles sammen og festes med en knapp så de kan ligge fint i en veske eller sekk. Her er ett av nettene:




Dette passer forøvrig glimrende til min nye røde regnkåpe som jeg kjøpte i dag. For joda, det regner i Oslo også, samme hva de prøver å si... Nettene kan kjøpes på Hippo, og de har gratis frakt ut denne månedene. Miljøvennlige og fine, det må jo være bare bonus!

12 august 2008

Ukens kasse....

... kommer på torsdag. I stedet for å bli overrasket over innholdet (som jo også er gøy), har jeg vært inne på siden til Kolonihagen og finner at min kasse denne uken inneholder:

Nykål
Salat
Agurk
Tomater
Paprika
Blomkål
Poteter
Squash
Solbær

Så nå er det bare å begynne å planlegge hva herlighetene skal brukes til! Særlig poteter har jeg veldig mye av allerede, så der må det tenkes kreativt... Rapport følger!

11 august 2008

Mat som varmer

Det har vært en av de der litt tunge dagene. Gråvær store deler av dagen, dårlig søvn i natt, litt sliten og lei... Dere vet. Noen dager er sånn, selv om både gode venner og gode kolleger bidro til å gjøre den bedre.  På tross av regn og en inderlig trang til å sitte inne og gjøre ingenting, fikk jeg dratt meg avgårde på roing, og det fikk opp humøret og formen!

Vel hjemme fant jeg frem linsestuing* som jeg hadde tatt opp av fryseren - jeg lagde en stor porsjon forrige søndag, som ble til 4-5 middager. Jeg hadde også en paprika som burde spises, jeg får nye forsyninger fra Kolonihagen på torsdag, så her gjelder det å utnytte godsakene. Paprikaen ble delt i to, kjernen tatt ut og så fylte jeg deler av linsestuingen oppi. Resten lot jeg ligge rundt paprikaen i en ildfast form. For å mildne stuingen litt (brukte godt med chili...) tilsatte jeg litt havrefløte, og på toppen av det hele noen biter med hvit geiteost. Resultatet ble herlig. Krydret, varmt og akkurat passe mye - veldig riktig mat på en litt grå dag. Bildene ble dårlige, men her er et forsøk:



I dag har jeg dessuten fått velkomstpakke fra Høgskolen i Akershus, der jeg begynner på master om en uke. Jeg gleder meg!

* Jeg glemte å skrive ned oppskriften på linsestuingen og husker ikke så godt hvor mye jeg hadde i av hva, men det var i hvert fall røde og grønne linser, grønne erter, spinat, gulrøtter, kålrabi, poteter, hvitløk, løk, chili og masse kryddder. Skal skrive ned neste gang, jeg lover!

10 august 2008

Brød uten gjær...

... er ikke bare bare å få til. Jeg prøver å unngå gjær mest mulig, så i det siste halvåret har jeg gjort en rekke forsøk på å bake brød uten. Jeg har prøvd med natron, kombinasjon av natron og bakepulver, og det ble liksom aldri noe særlig... Natron fungerer best sammen med syrnede melkeprodukter, og melk skal jeg jo i hvert fall ikke spise. Nok en gang har Min Mat hjulpet meg, med denne enkle oppskriften som jeg varierer litt ettersom hva jeg har. Oppskriften er på rundstykker, men kan også brukes til 2 ganske store brød:

1 ltr. vann
1 dl olje
3 ss bakepulver
2.5 ts salt eller urtesalt
600 g sammalt speltmel
900 g speltmel, spar 100 g til utbaking
150 g havregryn
40 g linfrø

Temperert vann, 37 grader (fingervarmt) og olje has i en bakebolle.
Bakepulveret blandes i litt av melet. Tilsett salt og alt det grove melet, samt mesteparten det fine melet. Ca 100 g spares til ut utbakingen. Elt alt sammen til en smidig deig. Tilsett mer fint mel etter behov. Deigen deles opp i emner til rundstykker eller brød og formes. Emnene trilles til rundstykker og legges på stekeplate med bakepapir. Lages brød legges 2 brødemner i godt smurte brødformer.

Sett rundstykkene inn i varm ovn ved 180 grader og stek i ca 10 minutter. Ønsker du å lage brød av denne deigen må steketiden økes.

Jeg tilsatte litt speltkli i tillegg, og strødde solsikkefrø og gresskarfrø oppå. I tillegg til at de er gode og fine å se på, inneholder frøene protein, og protein er bra i et ellers karbohydratrikt brød.