30 november 2008

Lørdagskveld med steinbit

I går fikk jeg endelig kommet meg på yoga igjen, det var alt for lenge siden og bekreftet nok en gang hvor bra det er for kropp og sjel. Deretter bar det rett til jobben - ikke for å jobbe, men for å skrive oppgave. Teorien er at det er lettere der uten distraksjoner som vaskemaskin, tv, rydding... you get the picture. Dessuten er det bedre reint ergonomisk, som jo er vesentlig når en sitter mye ved en pc og snart har eksamen. Nok om det. På veien stakk jeg innom en av de mer velassorterte dagligvarebutikkene i byen og kjøpte med meg fisk. FERSK fisk. Etter at jeg forlot det vakre vestland for alt for mange år siden har fersk fisk blitt en enorm luksus, siden det ikke er like tilgjengelig som der og dessuten dyrt. Nå derimot, er kjøtt og fisk plutselig hovedingrediensene i de fleste av måltidene mine, og da må jeg ha skikkelige råvarer for ikke å bli alt for lei. Dermed ble det steinbit - fersk steinbit - til middag i går. Dessuten en såkalt "gourmetkylling" som jeg skal lage i dag, men den var heldigvis på tilbud. 

Steinbiten ble tilberedt utpå kvelden i går etter mange timers iherdig skriving (ja, faktisk), og smakte utrolig godt. Dette tar nesten ikke tid i det hele tatt, dessuten! Pass på å skjære vekk fettet på fileten, det er ikke spesielt godt. 

Steinbit i curry



Steinbitfilet (ca. 200 g per pers, gjerne mer hvis en ikke har ris e.l. til)

1/3 squash 

1/2 paprika

1 fedd hvitløk

1/2 rød chili

Kokosmelk 

Karri, salt, pepper, annet krydder du måtte føle for. Jeg ville også hatt ingefær i, men det hadde jeg ikke i går.. 



Varm woken på pannen og hell i olje. Et smart tips: sesamolje gir litt soyaaktig smak (jeg kan ikke spise soyasaus), og er dessuten kjempesunt. Skjær squash i biter og surr dem i woken. Tilsett paprika, hvitløk og chili. Krydre og tilsett kokosmelk. Skjær steinbit i litt store biter (ellers blir den tørr), bland den inn blant grønnsaker og saus og la den stå og trekke (ikke koke, da blir den også tørr) i ca. 15 minutter. Sjekk underveis, jeg er litt usikker på hvor lang tid det tok. 

Serveres med ris dersom en ønsker det, men det var ærlig talt ikke noe savn. Herlig mat å nyte på en lat lørdagskveld foran TVen!

28 november 2008

Grateng

Jeg har vært glad i ost så lenge jeg kan huske, så noe av det verste med å kutte ut melk har vært å gå glipp av herlig Jarlsberg og andre oster. Heldigvis finnes det alternativer, om enn ikke like gode. De gjør i hvert fall at jeg kan lage litt gamle favoritter, som for eksempel denne enkle gratengen jeg hadde til sein middag i dag:

Brokkoligrateng med kalkun



1 stor bukett brokkoli

1/2 løk

1 fedd hvitløk

noen skiver kalkunpålegg i biter

Saus:

1 ss melkefritt margarin

2-3 ss bokhvetemel

Soyamelk (evt. havremelk)

1 1/2 skive Tofutti soyaost

Smelt margarin og visp inn bokhvetemel. Spe med melk til du får en jevn saus. Skjær tofuosten i biter og bland i sausen. Krydre med salt, pepper og evt. andre krydder etter smak.

Skjær brokkoli, kalkunpålegg, løk og hvitløk i biter og legg dem i en ildfast form. Hell sausen over. Gratiner det hele i ca. 15 minutter ved 150-200 grader. 

23 november 2008

Kjøttkaker i brun saus!

Det er søndag, og for å styrke meg til lesing prøver jeg å finne gode ting å spise. I dag ble det noe så tradisjonelt som kjøttkaker, dog med en litt annen vri! 

Kjøttkaker



1 pakke karbonadedeig

1 løk

et par fedd hvitløk

eggerstatning tilsvarende 1 egg

krydder

olivenolje

Bland alt sammen i hurtigmikser eller for hånd, og form kakene. Steikes enten i panne eller i en ildfast form. Mine ble bittelitt tørre, så jeg skal prøve med litt havremelk i miksen neste gang. 

Til dette hadde jeg glutenfri brun saus fra Ogran, kjempeenkelt og veldig godt! I stedet for poteter, som jeg ikke skal ha så mye av, spiste jeg dampet brokkoli og en halv avokado i skiver. Kjempegodt! Nå får vi se om jeg kan holde det gående utover kvelden... 

Frustrasjon og nye ideer

Det har vært et par slitsomme uker på matfronten. Det er altså ikke særlig lett å finne mat uten sukker, gjær, gluten, melk og egg, hvis noen skulle være i tvil! Det vil si, ferdig eller halvferdig mat. Med andre ord, det aller meste må lages fra bunnen av og hjemme. Jeg har blitt dronningen av plastbokser! 

Det er ikke det at jeg ikke får i meg mat, og god mat til og med. Det er ikke et stort savn å spise mindre ris, poteter og pasta (små mengder går fint), og siden jeg ikke har samme sukkerhunger som mange får når de må kutte ut det er lysten på søtsaker heller ikke så plagsom. Det aller mest slitsomme med dette er å måtte planlegge, tenke på mat, lage mat, rydde opp etter mat, ha med mat... Det gjør det ikke særlig lett å være spontan eller sosial, og det er slitsomt. 

Da gjelder det å huske på at dette ikke er for evig, og at jeg forhåpentligvis blir bedre og får masse energi når det er overstått. Og - selvsagt - finne inspirasjon i maten. 

Her er noe av det jeg har testet de siste ukene: 

Socca

Socca er en kikertpannekake som kan fungere som et slags brød. Jeg fant oppskriften her, og takket være et søtt lite målebeger jeg fikk av denne damen til bursdagen, var ikke de engelske måleenhetene et problem! Ellers er visst 1 cup ca. 2 dl, tror jeg. Prøv deg fram! Disse smakte godt med lammerull til, og i morges med kalkunpålegg og soyaost. Som middagsrett finnes det flere tips over oppskriften, skal testes ut. Pass på å ta rikelig med olje, ellers blir det tørt. 

Glutenfrie muffins

Muffins av bokhvete, glutenfritt havremel og rismel søtet med banan og vaniljestang, samt mørk kakao og kanel. Disse ble gode, men litt tørre, så oppskrift kommer når jeg har perfeksjonert den.

Pannekaker

Det går kjempefint å lage pannekaker av bokhvetemel, rismel eller en kombinasjon av disse. I går hadde jeg også solsikkekjerner og havregryn i miksen, sammen med soyamelk (bruker vanligvis havre, i går ble det soya og litt kokos), olje og eggerstatning. Fylte hver pannekake med en skive kalkunpålegg og soyaost, og så en bitteliten en med blåbærsyltetøy (100% bær fra Nora). Herlig luksus!

 

Kylling i spinatsaus

Kjempeenkelt! Kyllingfilet i biter, frossen spinat tines og røres sammen med løk og hvitløk, tilsett litt havrefløte og bland det hele sammen med kyllingen. Steikes på ca. 200 grader i 15-20 minutter.

 

Biff i fløtesaus

Strimlet storfekjøtt steikes med løk, hvitløk og brokkolibuketter. Tilsett fløte og la surre. 


Kos og mellommåltider

Soyalatte, uten sukker men med kanel og evt. mørk kakao. 

Avokado - sunt fett, kjempegodt og gir mye jevnere blodsukker enn frukt

Frukt - litt, siden jeg kun skal ha 250 g om dagen. En hit er frosne skogsbær som bakes i ovnen med bananskiver oppå

Nøtter og kjerner - jeg tåler ikke mange nøtter, men cashewnøtter er kjempegodt, og solsikkekjerner og gresskarkjerner likeså. Har alltid en boks med i vesken - smart når en som i går havner på lunsjsted der de KUN serverer brødmat. 

Cherrytomater - søte og gode og veldig sunne

Dette er bare noe av det jeg spiser for tiden. Flere oppskrifter følger, nå skal det studeres!

10 november 2008

LItt mer kostomlegging...

... er resultatet etter dagens besøk hos Balderklinikken. Prøveresultatene denne gang viste at jeg har en parasitt i magen, og candida (sopp). Den første skal slås i hjel med antibiotika, følges opp av gode bakterier og så skal soppen tas med soppdrepende middel. Bort med det!

For at soppen skal bli helt borte og ikke komme tilbake må jeg imidlertid legge om kosten enda litt i en periode. Gjær og sukker har jeg vært forsiktig med siden januar, men nå skal jeg holde meg helt unna. Det er utrolig hvor mange steder gjær og sukker gjemmmer seg... I tillegg skal jeg være forsiktig med karbohydrater, så da begrenser bruk av poteter, pasta, ris og brød seg. Det er ingen revolusjon akkurat i forhold til sånn som jeg har spist en stund nå, men hver begrensning skaper nye utfordringer, og det er slitsomt av og til. For å bøte på det og gi meg sjøl litt piff, bestemte jeg meg for å lage masse god mat i kveld!

Jeg begynte med en kyllingwok til middag. Eneste forskjell fra før var at jeg ikke hadde ris til. Jeg brukte kokosmelk, som gir litt ekstra metthetsfølelse og også bra fett, og ble mer enn mett nok.

Litt seinere lagde jeg gratinert paprika fylt med tunfisk, løk og krydder. Gratinerte med tofuost. Blir fint som lunsjalternativ!

Til slutt lagde jeg kjøttkaker av karbonadedeig, løk, hvitløk, chili og krydder, og med en revet gulrot i.

Har også dampet brokkoli som kan være tilbehør.

Det siste jeg gjorde var et tips fra Kernesunds matpakkeoppskriftsbok som jeg bestilte for en stund siden. Superenkelt: fres solsikkefrø og gresskarfrø i steikepanne med olivenolje og karri. Vanvittig godt som snacks eller på mat!

Det er med andre ord fullt mulig å lage god mat fortsatt, selv om det krever litt ekstra!

06 november 2008

Grønnsakslykke


Nå er det lenge siden jeg har vist fram grønnsakskassen, så hermed viser jeg dagens:

Poteter, kålrabi, kål, salat, cherrytomater, aubergine, agurk, gulrøtter, pepperrot, pastinakk, alfalfaspirer

Ganske mye for pengene denne gangen, synes jeg! Jeg ble straks inspirert, så selv om klokken var nærmere ni satte jeg i gang med grønnsaksskrelling og -kutting, og har nå en stor gryte grønnsakssuppe klar til å fryses ned i bokser til varme lunsjer og kjappe middager! I den puttet jeg poteter, gulrøtter, løk, grønnsaksbuljong, kålrabi, pepperrrot, aubergine, squash og litt hermetiske tomater jeg hadde igjen fra en annen dag, og så masse vann selvsagt. Dufter herlig, og den lille porsjonen jeg tok nettopp varmet godt i høstkvelden (tross et litt uskarpt bilde). Bare herlige grønnsaker, ingen skumle tilsetningsstoffer og godt godt godt! Dermed ble min litt slitsomme torsdag mye bedre, tross manglende kveldslesing om etikk...