23 desember 2008

God jul!


Det har vært eksamensstille på bloggen. Jeg hadde tenkt å blogge om diverse julekakeeksperimenter uten sukker og denslags, men jeg fikk kun laget tidligere omtalt cashipan, og det var i grunnen det. Takket være min helt av en mor som har satt seg inn i julebakst uten gluten, sukker, egg, melk og gjær har jeg likevel opptil flere lekkerheter å velge mellom når det skal julekoses. Oppskrifter blir litt seint å komme med nå, så det får bli før neste jul... Men mye godt skal det bli.


Treet er pyntet, julemusikk står på, hovmesteren skal snart snuble for ørtende gang og det gjenstår kun for meg å ønske en riktig god jul til de som leser bloggen min! Mer om mat, kanskje også julemat, følger snart.

01 desember 2008

Julegodter uten sukker - er det mulig da?

Jeg har tatt en frikveld og eksperimenterer litt på kjøkkenet mitt. Det nærmer seg eks... det nærmer seg JUL, og jeg har en liten utfordring i å lage litt ekstra gode småting jeg kan kose meg med i juledagene. Takket være kokebok kjøpt fra Kernesund har jeg fått noen tips, og så har eg juksa litt... Dermed er årets første julegodteri testet ut - og jeg må passe meg før jeg spiser alt!

"Cashipan"



200 g cashewnøtter 

2 ss usøtet eplemos



Ha nøttene i en blender eller kjøkkenmaskin og mal til fint mel. Tilsett eplemos og bland. Det blir en mer klissete konsistens enn "vanlig" marsipan, men lar seg fint forme ved hjelp av skjeer. Legg på en tallerken eller plate dekket med bakepapir og la det kjøle seg ned i kjøleskapet. Skal prøve med kakaotrekk etc. etterhvert.

Siden all eplemos jeg kunne finne i butikken er tilsatt søtningsstoffer, og siden det er såre enkelt, lagde jeg mosen selv: kok 2 epler (skrelt og skåret i biter) med 1/2 dl eplejuice (dette er en liten porsjon, lag gjerne mer og frys ned) og la det stå og putre til eplebitene er møre. 

Litt av eplemosen ble også en liten dessert siden jeg ikke hadde brukt "fruktdosen" for i dag, med litt kanel og rismelk oppå. Nam nam!