30 juni 2009

Ku(melk) er for kalver

OK, jeg skal moderere overskriften litt: melk er fint og flott for mange mennesker, og inneholder masse næringsstoffer og blablabla. Likevel må jeg si at melkepropagandaen i Norge går meg på nervene. "No milk today"-filmer som fremstiller det som om en faller mer og blir klumsete og alt går galt uten melk? Unger som blir flasket opp med at en MÅ drikke melk selv om en blir kvalm og dårlig av det? Argh.

Uansett, jeg tester melk. En utfordring, siden jeg rett og slett ikke synes det er noe særlig godt. Det funker greit med havregryn eller i grøt, men da jeg prøvde i kaffe i går ble jeg mest kvalm. Blodsukkeret er mer ustabilt, noe det også var i brunosttestingen, og jeg føler meg slappere enn når jeg ikke inntar melk i det hele tatt. Får se hva konklusjonen blir.

Neste testobjekt blir gjær, så gjenstår bare egg før neste besøk hos ernæringsfysiologen om en ukes tid. Da får vi se hva vi kommer frem til. Skal bli godt med noen konklusjoner, merker jeg! I mellomtiden gleder jeg meg litt til å spise brød som har hevet seg og drikke en Corona :)

24 juni 2009

Rømmesmell

Ok, rømme er ut. Første dag gikk greit, med litt kvalme etter lunsj (salat med rømme som dressing) og litt uroligheter etter middag (fersk ørret, nam nam, med ris, brokkoli og rømme...). Så kom dag 2. Rømme i smoothie gikk helt greit, virket det som. Smakte ikke noe særlig, så den gikk ned som den pleier. Det gikk også helt greit i noen timer, men så begynte det å gå ille. Midt under kurset jeg skulle holde sammen med arkivlederen begynte jeg å bli kvalm og måtte styrte ut for å kaste opp. En halvtimes tid seinere måtte jeg kaste opp enda mer. Hodepine og slapphet fulgte. Skal spare dere for ytterligere detaljer, men det holder å konkludere med at rømme er testet og testingen ble avsluttet etter 1 1/2 dag i stedet for etter tre.

I dag er det pause, før brunost står for tur i morgen. Da mangler jeg bare melk, egg og gjær før jeg er et stykke nærmere konklusjonen. Håper jeg slipper såpass sterke reaksjoner som i går på de neste testobjektene...








22 juni 2009

Hurra!

Hvitost og naturellyoghurt er testet, og begge deler gikk bra! Særlig ost! Jippi! Nå har jeg hatt en dags pause før jeg startet på rømme i dag. Egentlig skulle jeg spist meierismør, men det orker jeg ikke, så da ble det rømme i stedet. Seterrømme, intet mindre. For en som har holdt seg unna feite melkeprodukter i evigheter, er den litt utfordrende! Startet forsiktig med lettrømme på salaten til lunsj (de hadde faktisk ikke seterrømme på butikken), og det gikk jo greit. Men si meg, hvordan i alle dager får en til å spise seterrømme tre ganger om dagen i tre dager?! Tips mottas med stor takk, særlig til frokost. Rømme i smoothie? Er det mulig?

15 juni 2009

Say cheese!

Jeg er i gang med testingen igjen, og det jeg kanskje har gruegledet meg mest til: hvitost. Gledet meg fordi jeg er veldig glad i det, gruet meg fordi jeg ikke vet om det kommer til å gå bra. Jeg tjuvstartet litt på seminar i Krakow helgen siden frokostbordet var totalt mangelfullt og det generelt var litt vanskelig med mat, men det ble ikke de store mengdene og vanskelig å bedømme reaksjonen. Så i dag gikk jeg i gang for alvor! Jeg er spent på hvordan det kommer til å bli. I mellomtiden skal jeg kose meg med gratinert brokkoli til middag!

06 juni 2009

Tilbake til "normalen"

Etter reaksjonene jeg fikk på hvete har jeg bestemt meg for å ta en pause i provokasjonsdietten frem til eksamen er overstått. Det nytter ikke å lese når en er såpass dårlig, så selv om jeg ikke vet om jeg ville få samme reaksjoner på melk og egg har jeg utsatt det hele en uke. Torsdag reiser jeg til Krakow på fagforeningstur og aner ikke hva jeg får tak i av mat, men det ordner seg nok på et vis. 

Det positive etter dagene med hvete og påfølgende "hangover" var at det gikk over på en dag. Jeg var dårlig hele torsdag, men spiste rein mat, masse olje og drakk mye vann og te, og på kvelden merket jeg stor forskjell. Neste morgen var jeg opplagt, magen var ikke oppblåst lenger og flere rundt meg kunne se forskjell på ansikt og energinivå. For første gang på lenge sovnet jeg ikke på bussen til jobb. Tidligere har det tatt lenger tid å bli bedre etter å ha fått i meg noe jeg ikke tåler, så at det trossalt tok en dag med vanlig kost å komme i form igjen er ikke verst! 

Gode oljer har vist seg å være kjempeviktig for min generelle velvære og for at kroppen skal fungere som den skal. Jeg tar Udo's choice, som dessverre er dyr, men god. Omega 3-kapsler må også med. Bruker også Cocosa kokosolje og kokos/olivenolje som dressing eller i smoother. Dessuten spiser jeg mye kokosmelk, avokado og bruker havremelk og havrefløte. Det høres ut som mye fett,  og det er det, men det er gode fettsyrer som smører kroppen. Etter litt for store mengder vin eller, som nå, hvete, hjelper det veldig å få i seg ekstra oljer. I tillegg tar jeg melkesyrebakterier og andre bakterier for å stabilisere magen, og kombinert med basiskostholdet mitt gir det meg rett og slett en bedre hverdag. Det blir likevel fint å finne ut hvor mange av matvarene jeg tester nå som kan inkluderes i basiskostholdet. Etter Krakow tester jeg egg og melkeprodukter! Nå er det eksamen som gjelder. 

04 juni 2009

Detox

Tre dager med hvetetesting, og kroppen er sliten. Testperioden for hvete skulle være fem dager, men en skal stoppe ved reaksjon. Og når allmenntilstanden preges av vondt i ledd, vondt i hodet, irritabel, kvalm, mer vann i kroppen og urolig mage... Da må vi vel si at det er en reaksjon, må vi ikke? Jeg begynner å synes hele provokasjonstingen er litt rar. Jeg mener, hvis en har unngått noe totalt over lenger tid og så utsetter kroppen for store mengder av det, vil ikke kroppen tenke "Hva i alle dager driver du med nå!?" og protestere? Men det er kanskje poenget. Jeg har bedt ernæringsfysiologen ringe meg for å oppklare ting og tang.

Uansett, ikke mer hvete på meg. Jeg tar et par dagers pause før neste testobjekt, som er egg. Muligens tar jeg en hel ukes pause til jeg er ferdig med eksamen, vi får se. I dag er det i hvert fall detox som gjelder. For det føles faktisk som om jeg har drukket store mengder vin, og det uten gleden ved vinen overhodet. Jeg er sliten, fortsatt vondt her og der, og har lyst på ting jeg stort sett ikke har hatt lyst på i lange tider - sjokolade, boller og denslags. Og det går jo ikke. Så dagen startet med havregryn med masse kjerner, sesamfrø, linfrø, blåbær, bringebær og litt banan, fulgt av noen skjeer god olje og melkesyrebakterier og whatnot (det tar jeg uansett hver dag, men har vært tom for olje noen dager).

Resten av dagen blir det rein mat, mye grønt, masse olje, avokado, vann, koffeinfri te - kort sagt, ting kroppen blir glad av. Så håper jeg at det går bedre å opptre med koret enn det gjorde på øving i går, da jeg ble sliten av å stå og synge samtidig...

Er det noe denne prosessen gjør, så er det å gjøre meg helt sikker på hvordan jeg ikke vil ha det. For selv om denne reaksjonen var litt ekstrem, brakte den tilbake minner om en tid der jeg var mye mer trøtt, med vann i kroppen og leddsmerter og lavere irritasjonsterskel. Det er ikke gode minner, så jeg vil ikke tilbake dit. Forhåpentligvis er jeg på vei til å finne ut hva jeg kan og ikke kan spise for å unngå det!

01 juni 2009

Hvetedag

I dag har jeg begynt på provokasjonstesting av hvete, som jeg ikke har spist på snart to år med få unntak. Dagens meny ble som følger:

Frokost: puffet hvete, havregryn, solsikkekjerner og sesamfrø med rismelk og banan

Lunsj: hvetetortilla med Streich (smørepålegg av solsikke, fås i ulike smaker), salat, kalkunpålegg og soltørkede tomater

Middag: fullkornspasta med hjemmelagde kyllingkjøttboller i tomat- og spinatsaus

I tillegg lagde jeg en slags eplekake på slump av havregryn, quinoamel, havremelk, olje, kardemomme, kanel og vanilje som jeg rørte sammen og helte oppå epler i skiver og stekte i 20-25 minutter, men jeg skrev altså ikke ned noen mengdemål. Smakte godt, og det er mer igjen til ukens leseøkter

Regelen er at en skal stoppe matvaren ved reaksjon, men siden jeg foreløpig føler meg OK prøver jeg noen dager til. Forsker på kroppen sin, altså!