14 juli 2009

Jeg vil ha is!

Solen har sneket seg frem igjen, og jeg har nettopp overhørt gode kolleger snakke om isrester i frysen som de skulle ha til kaffe. Jeg er misunnelig! Selv om jeg kan spise flere ting nå enn forrige uke, er begrensningene fortsatt ytterst til stede, og ingen av de melkefrie isalternativene (havreis, risis eller tofuis) fungerer siden de også inneholder sukker. Og jeg vil jo også ha is!

Heldigvis har jeg funnet en løsning som funker så lenge jeg er hjemme hos meg selv eller i hvert fall med tilgang på frossen frukt og bær, en blender/kjøkkenmaskin og en fryser - etter tips fra kollega: Kjør frossen frukt og bær etter smak i blender/kjøkkenmaskin, tilsett noen skvetter havremelk eller havrefløte (bare litt, ellers blir det smoothie), kjør til det blir en forholdsvis jevn masse. Spises enten med en gang eller fryses ned og tas opp etter noen timer. En herlig sorbet uten sukker og annet fjas! Det må nok bli en omgang med det når jeg kommer hjem, ja...

13 juli 2009

Slutt på provokasjonen!

Provokasjonsdietten er fullført, og resultatene oppsummert sammen med ernæringsfysiologen. Resultatet er som følger:
Må holde meg helt unna: Hvete, rug og sukker, egg og melk i rein form
Kan spise litt av i mat: Egg og melk, bittelitt Sukrin e.l. i mat
Kan spise av og til: Spelt, bygg, litt gjær i brød, hvitost, yoghurt

I tillegg kan jeg spise mer frukt og bær og generelt sett slappe bittelitt mer av på dietten, noe som føles bra. Når det gjelder gjær i brød, er det snakk om små mengder - ca. 5 g per brød, og gjerne langtidshevet. Da jeg var hjemme hos foreldrene mine i helgen lagde mamma brød som kaldhevet over natten, noe som er en god teknikk for å minske den uheldige effekten av gjær. I tillegg skal brødskivene ristes for å få bort så mye gjær som mulig. Brødskive med hvitost smakte godt på lørdag morgen!

Dermed er jeg lenger på vei! Egg, melk, hvete og rug skal testes igjen, men først om tidligst tre måneder. I mellomtiden kan jeg prøve meg litt mer frem med noe utvidete rammer, så får vi se hva det fører til. Det er i hvert fall deilig med litt mindre stramme rammer!

03 juli 2009

Cerveza!


Jeg har aldri vært den store øldrikkeren, antakelig fordi jeg alltid har blitt litt uggen av det, men en kald pils på en varm sommerdag er jo fantastisk. Jeg har gode erfaringer med Corona fra før, det er så å si glutenfritt og lett, og gir ikke samme følelsen i magen som vanlig øl. Siden jeg startet opp provokasjonstesting av gjær i går, bevilget jeg meg to Corona i solen med venninne etter arbeidstid. Det smakte godt! Seinere på kvelden drakk jeg en glutenfri øl med ingefær som snille Skumle hadde med til meg fra Tyskland for leeenge siden. Den var også veldig god! Resultatet? Veeeel... Vil ikke gå i detaljer, men magen var vel ikke udelt fornøyd med eksperimentet, hverken ølene eller det glutenfrie brødet jeg spiste til frokost og lunsj i går og frokost i dag. Jeg tester litt mer gjærholdig brød utover dagen, og så får vi se om jeg slutter i dag eller i morgen. Bare egg igjen nå, så er testingen over for denne gang! Er spent på time hos ernæringsfysiologen på torsdag.