25 oktober 2009

Lunsjdilemmaer

Mange jeg snakker med "live" og gjennom blogg og diverse fora, synes det med å variere maten er det vanskeligste med kostomlegging, og da kanskje særlig de måltidene som inntas utenfor hjemmet, for eksempel lunsj. Det har jeg full forståelse for, og synes det er vanskelig selv.



Vi har kantine på jobben, men der er det ikke mange fristende alternativer for meg. Salatbar, men med begrenset utvalg, og blir fort litt kjedelig når jeg ikke kan bruke "fyllstoff" som pasta og hvit ris. I salatbaren der jeg studerer derimot, har de linser, stekte grønnsaker og ting som frister mye mer, så der kjøper jeg av og til salat. Ellers er det selvsagt brødmat og pålegg, som utgår av åpenbare grunner - noe av pålegget kunne gått an, men det er ytterst sjelden jeg gidder.

Jeg kan heller ikke ty til matpakke av det tradisjonelle slaget hver dag. Jo, jeg baker brød selv som jeg kan spise og kan til og med få kjøpt brød som er OK, men jeg skal altså helst ikke spise det samme hver dag, og da må det alternativer til. Vi har kjøleskap og mikrobølgeovn på jobb, noe som hjelper mye. Noen ideer til lunsj:

* Middagsrester: hvem har sagt at en ikke kan spise varm mat til lunsj? Jeg har ofte med middagsrester, i en litt mindre porsjon enn jeg ville spist til middag. Er det lite tilbehør igjen sper jeg på med salat, en avokado eller grov pasta, linser etc.



* Salat: salater kan fort bli litt daffe, så en idé er å pakke ting i ulike bokser. I kveld har jeg laget klar en boks med salatblader, en med paprika- og agurkbiter og en med cherrytomater, nok til en lunsjsalat med avokado og Stabburets laks på boks og som tilbehør til en lasagnerest som en liten middag før jeg skal på yoga



* Når jeg bruker brød: mye grønt, mye pålegg (det er lov å bruke mer enn en skive kalkunpålegg per skive!), gjerne avokado



* Nøtter og kjerner: strø på salaten, spis ved siden av det du ellers har, ha i bakhånd til å knaske som mellommåltid. Jeg hadde slitt uten cashewnøtter!



* Grøt av ulike slag - lettest hvis du spiser hjemme. De fleste ferdiggrøter inneholder masse melk og sukker, så jeg kan ikke bruke dem



* Omeletter - ikke for meg åpenbart, men veldig enkelt å lage til kvelden før - og med salat, fisk etc. til trenger du ikke brød



* Socca, en slags kikertomelett, med fisk, kjøtt e.l. til, gjerne salat også



* Ruller av røkelaks med litt smøreost eller Streich rullet rundt agurkstenger og avokadobiter



Kort sagt, det er et vell av muligheter! Så må jeg bare huske det når jeg holder på å bli gal av mangel på alternativer selv... Nå er det tid for film, og litt nøtter og kjerner ristet i chili, salt og pepper og litt olje. La dem renne av seg på et stykke kjøkkenpapir, så forsvinner en del av oljen. Snart klar for ny uke, heldigvis er det noen timer igjen!

Søndagsmorgen

Det er søndag etter en travel, men fin uke, og jeg sitter i sofaen med laptop, yogamusikk og en snart tom kaffekopp. Klokken er bare kvart over ni, men jeg har allerede gjort en halvtime med yoga, dusjet, satt på en klesvask og spist frokost. Jeg stilte ikke klokken før jeg la meg i går, så dermed føltes det som om jeg fikk en time i gave da jeg plutselig så på pc-skjermens klokke og oppdaget hvor tidlig det var! Dagen skal tilbringes med studier, det må til, men det er deilig å kunne ta det litt rolig før en setter i gang. Til frokost har jeg prøvd noe nytt. Jeg har spist mye havre det siste året, siden jeg ikke har cøliaki men bare intoleranse overfor en del glutenholdige kornsorter (ikke alle) har det vært et trygt valg. Det blir imidlertid litt lite variasjon i frokostene, så i dag lagde jeg grøt av byggflak. Det ble annerledes og mer "kompakt", men veldig godt også. Et forsøk på å gjenskape oppskriften (jeg er dårlig på å måle):



Byggrøt med kjerner, nøtter og frukt



NB! De fleste oppskrifter på nett er av byggmel, men jeg brukte altså flak. Har ikke prøvd med byggmel enda



ca. 2,5 dl vann

ca. 60 g byggflak (jeg veier ikke, men du ser når det begynner å bli passe)

En neve solsikkekjerner, en neve sesamfrø, linfrø hvis du har (gjerne knuste), noen pistasjnøtter (eller andre nøtter hvis du har og tåler det)

1 ss Cocosa kokosolje

1/2 ts vaniljepulver (NB! Ekte vanilje)

1 ts kardemomme



Kok opp vann og byggflak, tilsett frø og kjerner etterhvert og til slutt nøtter. Rør inn vaniljepulver og kardemomme. Når grøten nærmer seg ferdig, rør inn kokosoljen (den skal ikke koke). Serveres med frukt, f.eks. 1/2 banan og 1/2 appelsin, og kanel.



Dette smakte godt, og er dessuten en knallstart på dagen. Bygg inneholder mye protein og B-vitaminer, og siden det ikke har glutenbindingsevne er det ganske trygt for sånne som meg (ikke for cøliakere). Jeg bruker det i noen brød og spiser det noen ganger i uken.



Kjerner, frø og nøtter inneholder kalsium,proteiner og gode fettsyrer, og gir også lenger metthetsfølelse. Jeg bruker alltid kjerner og frø i havregrøt og når jeg spiser havregryn eller lager min egen frokostblanding.



Kardemomme
er rikt på antioksidanter og hindrer oppvekst av sopp og bakterier. Kanel skal også ha en slik virkning, og har også vist seg å fungere kolesteroldempende.



Kokosolje
er mettet fett, som for mange har vært regnet som fy fy helt generelt. Det er derimot forskjell på mettede fettsyrer også. Kokosolje inneholder blant annet laurinsyre, som er den bestanddelen i morsmelk som motarbeider infeksjoner, bakterier og ulike sykdommer hos babyer. Ved å bruke kokosolje kan vi få litt av dette i oss som voksne! Dessuten gir den langvarig energi og hjelper på metthetsfølelsen slik at en ikke blir sulten igjen veldig raskt (jeg ble i hvert fall det før, da jeg spiste bare vanlig havregrøt). Kokosoljen, kjernene, frøene og nøttene er med på å smøre leddene, og det kommer jo godt med for diverse vondter.



Og så frukt, da. C-vitaminer og kalium og i det hele tatt. Og så smaker det godt, og det er som kjent det aller viktigste! Da er det på tide å starte dagens studieinnsats, kanskje!

19 oktober 2009

Fårikål!

Tradisjonell søndagsmiddag i går, etter en aktiv dag med ordning hjemme (kjæresten har flyttet inn på ordentlig!), bakst og besøk hos søster og samboer. Jeg lager nesten aldri det som betegnes som norsk tradisjonsmat, så til en forandring måtte jeg frem med kokebøker - Store norske kokebok, intet mindre. Og så googlet jeg litt i tillegg, da. Egentlig var det ganske unødvendig, for det er jo lett som bare det! En nyttig ting jeg fant ut, var at det er helt unødvendig med mel som jevning. Dermed slapp vi unna å bruke spelt e.l. for at jeg skulle kunne spise det. Et tips jeg fikk av svogeren min (neststørstesøster tåler ikke gluten) er å mose poteter og la dem koke med i fårikålen for å få en litt jevnere saus. Jeg prøvde ikke dette nå, men det høres lurt ut!

Fårikål

1,2 kg fårikålkjøtt
Nesten ett helt kålhode (ble litt mye, en kan sikkert bruke 2/3)
Hel sort pepper
Salt
Vann

Vask og tørk kjøttstykkene og skjær kålen opp i passelig store biter (ganske store). Legg kjøttstykker nederst i gryten - gjerne de største med mest fett på. Legg på et lag kål. Strø sort pepper og salt over og legg et nytt lag med kjøtt og kål. Tilsett vann så det nesten dekker alt. La det hele koke opp, la det så stå og småputre på lav varme (kan sikkert slå varmen nesten helt av og la det stå i mange timer hvis en vil). Denne mengden kjøtt trenger ca. 2 timer, avhengig av størrelsen på stykkene. Når kjøttet slipper beinet, er det klart.

Serveres med kokte poteter.

Det finnes sikkert utrolig mange vrier på dette, men sånn lagde vi det i hvert fall. Smakte fortreffelig, og med hjemmelaget skogsbæris til dessert var det en finfin avslutning på en veldig fin helg.

12 oktober 2009

Spiselig bryllupsgave

Noe av det hyggeligste jeg kan tenke meg er å lage god mat til gode venner og spise sammen med dem. Da to venner skulle gifte seg og ønsket seg opplevelser i gave, var det derfor et lett valg etter litt grubling: i tillegg til et stormkjøkken de ønsket seg, inviterte vi til treretters middag hos oss. Middagen fant sted i helgen som var, og det ble både godt (om jeg skal si det selv) og veldig koselig. Menyen var som følger:

Aperitif: ginbasert bringebærdrink
Som en liten godbit før maten hadde vi "foccacia" med mozarella, tomater og hvitløk i, omtrent som dette.

Så var det tid for første rett:

Marinert spicy kylling med salsa

Jeg hadde tenkt å bruke kyllinglår, men det var vanskelig å finne noen som ikke var marinert fra før (og dermed fulle av sukker, hvete og annet rart), så det ble kyllingfileter.

2-3 kyllingfileter skåret i biter legges i marinade av:
1-2 rød eller grønn chili i biter (ta ut frøende)
1 kinesisk hvitløk eller 3-4 fedd
1/2 glass rødvin
2 ts chilikrydder
1-2 ts Tamarisaus (eller soya)

Dekk til fatet med kylling og marinade og sett det kaldt noen timer.

Steik kyllingbitene i olje til de er gyldne utenpå og gjennomstekt. Om du vil kan du legge dem litt under grillelementet i steikovnen for å få ekstra fin farge.

Serveres på en seng av salat og mead litt salsa oppå. Server gjerne salsa ved siden av også for de som liker litt ekstra krydder.



Salsa

1 boks hermetiske tomater
1 rød chili
1 kinesisk hvitløk eller 3-4 fedd
Frik koriander, chilipulver, salt, pepper

Kjør alt i en hurtigmikser eller stavmikser og kok salsaen i en gryte med litt olje i. Når den har kokt opp lar du den stå og putre på lav temperatur, gjerne opp til en times tid. Avkjøl og server kaldt.

Hovedretten:



Fylt steinbitfilet

1 steinbitfilet per person

Frisk spinat, dampet et par minutter

Hvitløk i store biter

2-3 plommetomater

Del filetene og legg spinat og hvitløk inni. Legg filetene i et ovnfast fat. Skjær tomatene i biter og legg dem i formen. Steik på ca. 200 grader i ca. 20 minutter, sjekk at fisken er fin og fast i konsistensen før du serverer. 

Som tilbehør hadde vi ovnsbakte poteter: vask poteter og del dem i båter, legg i ildfast form, hell over olje, salt og pepper og steik på 200 grader i ca. 45 minutter-

Dessert:



Hjemmelaget fruktis med varme blåbær og havrevaniljesaus

Miks frossen frukt og bær etter smak i en kjøkkenmaskin. Bland inn litt havrefløte og vaniljepulver. Bruk gjerne også en vanlig banan, det gjør isen søtere. Frys ned og la stå noen timer. 

Varm blåbærene og hell dem over kuler av isen. Topp med havrevaniljesaus.

Det ble en koselig kveld med MYE mat, og god drikke, blant annet denne vinen som er en ny favoritt, og gin tonic i ulike variasjoner. Jeg gleder meg allerede til neste gang vi skal ha middagsbesøk!

Nå er det tid for denne lørdagens middagslaging, litt enklere variant: I kveld blir det pizza! 

03 oktober 2009

Bakelørdag

Etter at jeg begynte å introdusere litt gjær i kosten igjen, har langtidsheving vært en suksessfaktor for å få det til. Jeg setter deigen kaldt om kvelden og baker den ut neste morgen, eller jeg lager den om morgenen og baker ut på kvelden. Det har vært prøvd med stort hell de siste ukene, blant annet med brød, rundstykker og pizzadeig. Forrige helg fikk jeg det hittil beste resultatet med speltbrød. Selvsagt målte jeg ikke opp ingredienser, så oppskrift blir litt vanskelig, men en vanlig brødoppskrift der en bytter ut 50 g gjær med 5-10 g, bruker spelt i stedet for hvete og gjerne tilsetter litt bygg (rikt på antioksidanter og supersunt og godt) burde funke. Brødbaking handler om å prøve seg frem - for meg i hvert fall!

I går satte jeg deig til glutenfrie rundstykker og speltboller. I rundstykkene brukte jeg en miks av knust linfrø, knuste solsikkekjerner, knust bokhvete, rismel, quinoamel, olje og salt. 5-10 g gjær der også. Skal begynne å måle opp så jeg kan komme med mer presise oppskrifter. Det er i hvert fall en fordel å ha en god del quinoamel i for at det hele skal henge sammen.

Bolleoppskriften kan jeg prøve å gjenskape med basis i en vanlig bolleoppskrift fra gamle dager:

Speltboller


5-10 g gjær
100 g melkefritt margarin
2 dl havre- eller rismelk
1/2 l fin spelt (NB! Vil variere noe hvor mye du trenger, ikke ta alt oppi på en gang)
1 ts vanilje (ikke vaniljesukker, ordentlig vanilje. evt. vaniljestang)
1 ts kardemomme
1/2 ts kanel

Smelt margarinen og bland inn melken. NB! Margarinen klumpet seg litt da jeg lagde dette, men det smelter uansett når du steiker bollene. Vent til melken blir kald. Smuldre gjæren i litt av melken. Bland inn mel, krydder og melk til du får en jevn deig. Dekk deigbollen med plast og sett den kaldt (jeg bruker kjøleskapet) til neste dag. Når du har bak ut bollene, la dem stå til heving minimum 45 min. Steikes i ca. 15 minutter på 200 grader.

Bollene er altså sukkerfrie, men smaker minst like godt! Du kan evt. blande inn litt grovere spelt hvis du ønsker deg.

Nå er bollene testet av oss begge her i huset, og han som kan spise "normal" mat likte det også.

02 oktober 2009

Tacofredag

Noen ganger er det utrolig deilig med kjapp mat, litt god rødvin og noe bra på tv eller dvd på fredagskvelden. Etter at jeg fant noen måter å tilpasse det på, har taco vært en god og rask løsning til middag innimellom.

Krydderblandingene som en kjøper i butikken inneholder som regel både sukker, gjærekstrakt og hvete, så de unngår jeg. I stedet gjør jeg som følger:

Tacokjøttdeig


1 pakke karbonadedeig (evt kjøttdeig)
1-2 fedd hvitløk
1/2 chili (eller en hel hvis liten)
Koriander
Kummin
Chilipulver
Salt og pepper

Fres kjøttdeigen i litt olje med hvitløk, chili og krydder. Tilsett litt vann når alt er stekt og la det surre litt så vannet koker inn.

Tacosaus har jeg tidligere lagd fra bunnen, men etter at jeg oppdaget at Santa Marias sauser er uten sukker (i hvert fall medium-varianten) bruker vi den. Ost er heldigvis lov igjen sånn iblant, så det tillater jeg meg innimellom. Og tacoskjell, de er ikke skumle i det hele tatt!

Så da er det bare å kutte opp de grønnsakene en liker å ha (jeg dropper mais, mye sukker, men bruker tomat, agurk og evt. salat), raspe ost og varme skjell, så er maten klar!

Nå skal jeg nyte resten av fredagskvelden med kjæreste, rødvin og film. Herlig!