17 desember 2009
Julebakst
Kanelpinner
Ca. 40 kaker
200 g smør / margarin (jeg bruker melkefri Melange siden jeg ikke tåler melk)
ca. 50-70 g Sukrin (100 g sukker i opprinnelig oppskrift, men jeg bruker aldri like mye Sukrin)
300 g speltmel (eller hvetemel for de som tåler det. Funker også med kombinasjon av rismel og quinoamel for cøliakere, eller med bokhvetemel og rismel. Sistnevnte brukte jeg i dag, ca. halvparten av hver)
Rør smør og "sukker" hvitt. Arbeid inn melet. Trill små emner til fingertykke stenger. Del dem i ca 6 cm lange pinner. Rulles i "sukker"/kanel-blandingen. Stekes ved 180 grader ca 10 min, midt i ovnen. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.
La gjerne deigen hvile en stund før utbakingen.
De smaker litt annerledes enn barndommens kanelpinner, men det funker jammen bra likevel!
12 desember 2009
Julestemning!
I går fikk jeg inspirasjon til å bake noe som for meg minner om ikke bare jul, men generelt om barndommens (og ungdommens og voksenlivets) opphold på Sunnmøre, om mormor, tanten min og mamma. Aniskringler. Varme kringler med ost på var populært som nonsmat (mormor og morfar spiste middag tolv, så ved arbeidsslutt i fire-femtiden var det alltid et lite måltid), eller som kos hos tante og onkel, og vi har også hatt det hjemme i barndomshjemmet. Det er en av de tingene jeg har vært lei meg for å ikke kunne spise siden det består av hvete, melk, sukker og gjær i tillegg til de deilige krydderne. I fjor jul var gjær og glutenholdig mel helt utelukket, men nå er spelt i hvert fall lov av og til, og små mengder gjær, så da begynte jeg å tenke at dette måtte gå an å fikse "my way". Jeg fikk oppskriften fra mamma, gjorde mine tilpasninger og satte deigen kaldt i går for langtidsheving. I nitiden i dag duftet det av herlige aniskringler i leiligheten, og nå har jeg smakt og er salig. Dette var gode saker!
Aniskringler (tilpasset)
Oppskriften er egentlig på 30 kringler, men min deig hevet seg ikke så veldig mye, så det ble 13 denne gangen. Hvis en bruker mer gjær blir det selvsagt mer.
150 g melkefri Melange
3 dl rismelk
ca. 10 g tørrgjær
3 ss Sukrin
1 ts kardemomme
2 ts anis
500 g fint speltmel (i realiteten ble det nok 510-520 for å få deigen til å henge godt sammen)
Smelt margarin, tilsett rismelk og la det kjøle seg ned. Rør litt så ikke margarinen danner klumper i melken. Bland mel, tørrgjær, Sukrin og krydder. Når melkeblandingen er kald, rører du den inn og elter deigen så den blir fin og glatt. Dekk til med plastfolie og la stå ca. 8 timer (kan stå lenger også, hvis det blir mye mer enn 8-9 timer kan du sette i kjøleskapet).
Elte deigen på nytt og skjær passende stykker som du lager tynne pølser av og former til kringler. La kringlene etterheve minimum en halv time. Før steiking pensles kringlene med rismelk. Steikes midt i ovnen på 225-250 grader i 10-15 minutter.
Nyt!
03 desember 2009
Ovnsbakt laks og hjemmelaget potetmos
Selv om vi har middagsplaner, hender det at jeg rett og slett ikke har lyst til å lage det jeg hadde tenkt. I går, for eksempel, hadde jeg ikke så veldig lyst på laks i kokosmelk osv., så jeg brukte bussturen hjem til å sove - og til å tenke på hva jeg skulle lage. Plutselig slo det meg: potetmos! Vi har massevis av poteter, og laksen var jo allerede tatt ut av fryseren. Dermed var det bare å sette i gang da vi hutrende kom inn i huset (-7 grader her i går).
Ovnsbakt laks og hjemmelaget potetmos
Potetmos:
Poteter (2-3 per person alt ettersom hvor sultne de er)
Salt og pepper
Noen skvetter havrefløte
Melkefritt margarin
Skrell og kok potetene (skjær gjerne i biter så de koker fortere). Når de er ferdige, hell av vannet. Mos dem med en potetmoser eller i kjøkkenmaskin (ikke for lenge, det er godt med litt klumpete mos, synes jeg i hvert fall) og hell tilbake i gryten. Spe med havrefløte til en jevn mos, salte og pepre etter smak. Det er også godt med litt hvitløk i, men jeg gjorde det superenkelt i går. Gi mosen et lite oppkok. Smelt litt margarin nedi mosen til slutt.
Ovnsbakt laks
Laksefileter
Tomater
Salt og pepper
Olivenolje
Salte og pepre laksen. Skjær tomater i båter og legg dem rundt fisken. Hell litt olje over. La det stå i ovnen i ca. 20 minutter på 150 grader (sjekk fisken før du tar den ut).
Det hele ble servert med grønne erter, og smakte nydelig! Nå er det tid for å lage dagens middag, kyllingkjøttboller i tomatsaus.
01 desember 2009
Kyllingwok
Kyllingwok med tamari- og sesamsaus
2 kyllingfileter
1/2 kinesisk hvitløk
1/3 stor rød chili
1 liten rødløk
1/2 pose wokblanding (eller friske grønnsaker hvis du har det)
Tamarisaus
Sesamolje
1- 1 1/2 ts chilipaste
Chilipulver (både paste og pulver kan sløyfes hvis en ikke liker MYE chili)
Salt og pepper
Cashewnøtter
Skjær kyllingfiletene i biter og fres dem i woken. Tilsett hvitløk, chili og løk og la dette steike til kyllingbitene er gjennomstekte. Tilsett grønnsaksblanding en og la det steike på ganske høy varme. Tilsett tamarisaus og sesamolje samt chilipasten og annet krydder. Cashewnøttene hiver du oppi helt til slutt.
Serveres med eller uten ris - vi hadde basmati naturris til.
Du lurer kanskje på hva tamarisaus er? Se link. For meg er det et godt alternativ til soyasaus, siden den ikke inneholder hvte. Sesamolje er godt og setter en nøtteaktig smak på det hele. Den koster litt, men holder seg lenge i kjøleskap.
Dette er også en rask middag, tar maks en halv time litt avhengig av hvilken ris en koker til. Godt smakte det også, så da har jeg utvidet repertoaret litt i dag også!
Middagsplaner og julekaker
De siste månedene har vi begynt å planlegge middager for en uke av gangen og handle inn hovedsakelig en gang i uken (med litt supplering i løpet av uken). Det kan kanskje virke kjedelig for noen, men for oss har det klare fordeler - se forrige innlegg.
Planen varierer selvsagt litt hvis vi endrer på hva vi skal etter jobb eller en av oss skal noe annet, så det er ikke alltid mandag til fredag som står på den. Denne uken ser den ut som følger:
Mandag: Linsesuppe (egentlig ikke planlagt, men siden jeg var sjuk og hjemme ble det det)
Tirsdag: Kyllingwok med ris
Onsdag: Laks med grønnsaker i kokosmelk
Torsdag: Kyllingkjøttboller i tomatsaus med pasta
Fredag: Julebord! Pinnekjøtt, hurra!
Ellers er jeg i gang med litt julekakeplanlegging. I år står jeg litt friere enn i fjor, siden jeg kan bruke speltmel og litt tørket frukt, så jeg håper å få lagd noen gode kaker jeg kan ha med til Sunnmøre i julen. Utfordringen nå er å bli ferdig med oppgave og eksamen slik at jeg kan ta juleferie fra 21. desember med god samvittighet!