21 februar 2010

Fastelavensboller, sånn litt på etterskudd

Jeg lagde fastelavensboller forrige helg altså, jeg har bare ikke rukket å blogge om dem. Bollene har jeg skrevet om før, her. Denne gangen hadde jeg litt mer vanilje i, og et par spiseskjeer Sukrin, og jeg brukte rismelk. Dermed ble bollene ganske søte, og med en herlig vaniljesmak.

Til fyll brukte vi Go Greens havrekrem. Dette er et ganske nyoppdaget produkt her i huset, og smaker uendelig mye bedre enn soyakrem. Konsistensen er kremaktig når en tar den ut av kartongen, men med litt pisking blir kremen mer luftig og smaker kjempegodt. Den inneholder litt tilsatt sukker, men ikke så mye at jeg reagerer på det i de mengdene vi hadde. Jeg brukte i tillegg litt blåbærsyltetøy (uten tilsatt sukker eller søtningsstoffer, søtet med eplejuice). Det smakte utrolig godt, og fastelaven var dermed sikret.

Resten av bollene ligger i frysen, så det spørs om vi ikke må ha en i dag også - uten krem denne gangen.

15 februar 2010

Glutenfrie lyspunkt

Som den trofaste leser vet, lever jeg ikke helt glutenfritt. Jeg spiser spelt og bygg, men ikke hvete og rug. Imidlertid prøver jeg å variere slik at en del av kosten min er helt glutenfri, og har gjort diverse forsøk på å bake gode glutenfrie alternativer. Det blir ikke alltid like bra, men jeg har i hvert fall fått brukbare resultater. Ferdigkjøpte bakervarer inneholder ofte litt for mye av de andre tingene jeg ikke tåler, og smaker vanligvis ikke så godt.

Lykken var derfor stor da et glutenfritt bakeri - det første i landet såvidt jeg vet - åpnet før jul. Det er selvsagt en enda større lykke for de som virkelig ikke tåler gluten - her er det nemlig garantert glutenfritt, og det er heller ikke hvetestivelse (som en del reagerer på selv om det er glutenfritt) i bakervarene. Siden det kun lages glutenfritt slipper en også hele risikoen med krysskontaminasjon - altså at glutenfrie varer kommer borti glutenholdige eller lages i samme maskiner/boller etc.

På fredag fikk jeg endelig tid til å dra dit selv, og gikk ut igjen med fersk tomat- og urtefocaccia, ferske rundstykker og herlig mørke knekkebrød (som jeg fikk smake på i butikken). Begrenset meg til dette i første omgang, for dette er jo ikke akkurat billig mat. Alt smakte fantastisk godt, og særlig focacciaen ville jeg aldri gjettet at ikke var "vanlig".

På lørdag skulle vi ut og spise middag, uten å ha noen klar oppfatning av hvor. Inspirert av fredagen googlet jeg "Glutenfritt Oslo" og fikk opp denne listen. Den er nok ikke helt oppdatert, men likevel ganske nyttig. Da det viste seg at Olivia på Aker Brygge og i Hegdehaugsveien kunne tilby glutenfri pizza, var konklusjonen klar: dette måtte prøves. Seinere samme kveld kunne jeg sette tennene i en herlig, ordentlig italiensk pizza med kylling, tomatpesto, bøffelmelkmozarella (som jeg tåler litt bedre enn vanlig ost), ruccola og litt parmesan. Bunnen var tynn, og om enn bittelitt vanskelig å skjære i, smakte den kjempegodt! Jeg har kun prøvd Peppe's glutenfrie pizza før, og den imponerte ikke og var alt for full av gjær til at jeg tålte det noe særlig, men denne her var midt i blinken! Ikke ble jeg dårlig heller, så da var alt bare fryd og gammen.

I det hele tatt, en vellykket helg med lyspunkter i matveien, og ellers. Helgen ble avsluttet med fastelavensboller, men det er et eget innlegg!

01 februar 2010

Matvalg 2010

Jeg var akkurat litt seint ute for å få med meg januarutfordringen i Matvalg 2010, et initiativ som setter fokus på mat og valgene vi gjør i forhold til den: Hvordan kan vi kaste mindre mat?

Det er imidlertid et viktig tema som jeg tror de fleste av oss har forbedringspotensiale på. Her i huset brukes det meste, og middagsrester blir enten lunsj for meg neste dag eller fryses ned - stort sett. Likevel er det forbedringsmuligheter: grønnsakene vi får fra Kolonihagen hver 3. uke blir ikke alltid brukt før de begynner å bli dårligere. Det kokes litt for mye pasta som ikke alltid blir gjenbrukt. Kartonger med soyamelk som ikke blir drukket før den er dårlig... Jo, her er muligheter for å skjerpe seg!

Noe som har hjulpet her, er middagsplanene. Ved å planlegge og i tillegg ha en viss oversikt over hva vi har i fryser, skap og kjøleskap blir faktisk det aller meste brukt, og det kan til og med hende vi sparer noen kroner på det! Jeg skal ha dette i bakhodet fremover, og så får vi se hva februarutfordringen blir.