Som den trofaste leser vet, lever jeg ikke helt glutenfritt. Jeg spiser spelt og bygg, men ikke hvete og rug. Imidlertid prøver jeg å variere slik at en del av kosten min er helt glutenfri, og har gjort diverse forsøk på å bake gode glutenfrie alternativer. Det blir ikke alltid like bra, men jeg har i hvert fall fått brukbare resultater. Ferdigkjøpte bakervarer inneholder ofte litt for mye av de andre tingene jeg ikke tåler, og smaker vanligvis ikke så godt.
Lykken var derfor stor da et
glutenfritt bakeri - det første i landet såvidt jeg vet - åpnet før jul. Det er selvsagt en enda større lykke for de som virkelig ikke tåler gluten - her er det nemlig garantert glutenfritt, og det er heller ikke hvetestivelse (som en del reagerer på selv om det er glutenfritt) i bakervarene. Siden det kun lages glutenfritt slipper en også hele risikoen med krysskontaminasjon - altså at glutenfrie varer kommer borti glutenholdige eller lages i samme maskiner/boller etc.
På fredag fikk jeg endelig tid til å dra dit selv, og gikk ut igjen med fersk tomat- og urtefocaccia, ferske rundstykker og herlig mørke knekkebrød (som jeg fikk smake på i butikken). Begrenset meg til dette i første omgang, for dette er jo ikke akkurat billig mat. Alt smakte fantastisk godt, og særlig focacciaen ville jeg aldri gjettet at ikke var "vanlig".
På lørdag skulle vi ut og spise middag, uten å ha noen klar oppfatning av hvor. Inspirert av fredagen googlet jeg "Glutenfritt Oslo" og fikk opp
denne listen. Den er nok ikke helt oppdatert, men likevel ganske nyttig. Da det viste seg at Olivia på Aker Brygge og i Hegdehaugsveien kunne tilby glutenfri pizza, var konklusjonen klar: dette måtte prøves. Seinere samme kveld kunne jeg sette tennene i en herlig, ordentlig italiensk pizza med kylling, tomatpesto, bøffelmelkmozarella (som jeg tåler litt bedre enn vanlig ost), ruccola og litt parmesan. Bunnen var tynn, og om enn bittelitt vanskelig å skjære i, smakte den kjempegodt! Jeg har kun prøvd Peppe's glutenfrie pizza før, og den imponerte ikke og var alt for full av gjær til at jeg tålte det noe særlig, men denne her var midt i blinken! Ikke ble jeg dårlig heller, så da var alt bare fryd og gammen.
I det hele tatt, en vellykket helg med lyspunkter i matveien, og ellers. Helgen ble avsluttet med fastelavensboller, men det er et eget innlegg!