En sushiskeptisk venn sa en gang med hånlig stemme "
Lage sushi, hva gjør du da liksom? Skjærer opp fisk?" Riktignok er det en ikke uvesentlig del av prosessen, men den innebærer noen flere anstrengelser enn å få skivene tynne nok (som er vanskelig i seg selv!)
Fisk:
Jeg gikk til den fine fiskebutikken på Youngstorget (Operapassasjen) og spurte en vennlig mann om han kunne anbefale meg fisk til sushi. Jeg valgte
tunfisk (som selges frossent)
laks og - etter hans anbefaling,
kveite. Etter å ha smakt på det ferdige resultatet vil jeg si at kveiten ikke var det mest vellykkede innslaget til akkurat dette - neste gang vil jeg nok prøve steinbit igjen.
Generelt anbefales det å bruke fisk som har vært frossen til sushi, fordi det regnes som sikrere. Det er også en praktisk side ved dette - den lett tinte tunfisken var betydelig lettere å skjære i enn de andre fiskestykkene.
Andre råvarer:
Jeg liker å lage maki (ruller) og vanlig sushi (ris med fisk oppå). Det finnes mange varianter en kan lage, men inntil videre holder jeg meg til det. Da trenger en følgende:
Ris (helst sushiris) - kokes etter anvisning på pakken og avkjøles
Riseddik (evt. eddik blandet med sukker) - blandes i risen mens den er varm
Wasabi
Tangflak
Sesamfrø
Agurk skåret i strimler
Avokado skåret i biter eller strimler
Syltet ingefær (til servering)
Soyasaus (til servering)
Annet utstyr:
Skarp kniv
Sushimatte til å rulle maki
En kopp eller skål med vann til å dyppe hender og kniv
Sushi er utvilsomt enklere å lage enn maki. Form avlange klumper av ris med hendene, og legg et tynt skåret stykke fisk oppå. I noen oppskrifter står det at en skal ha wasabi under fisken, men det kan fort bli sterkt, så forsiktig. Hvis det er vanskelig å få risen til å henge sammen, ta gjerne mer eddik i. Resultatet ser ca. sånn ut:
Maki byr på litt utfordringer, både når det gjelder rulling og oppskjæring. Men godt er det! for vanlige ruller: Legg et flak tang på sushimatten. Legg ris på 2/3 av flaket og la det være igjen litt kant på hver ende. Legg fiskebiter og garnityr (agurk og avokado i dette tilfellet) i en stripe på risen. Bruk matten til å rulle, og fukt den ene enden med vann så den kleber seg fast.
Hvis du vil ha maki med ris på utsiden, trenger du et stykke plastfilm i tillegg til matten. Legg ris på et helt tangflak. Legg plastfilmen over og snu forsiktig. Fyllet legges på den andre siden- fisk og garnityr. Rull som ellers og dra plastfilmen bort etterhvert.
Begge typer ruller skjæres med en skarp kniv. Det er lurt å dyppe kniven i kaldt vann for å få penere skiver. Våre ble sånn:
Tydelig hjemmelagde - men ganske fine, sant? Det hele ble inntatt på verandaen (selvsagt) med øl og sake.