30 juli 2006

Søndagsmiddag på sparket



Hang i parken med han her og hans kjære i går, og fikk middag etterpå. I ren glede over selskapet inviterte jeg spontant til middag i dag - uten å helt vite hva jeg hadde i huset. Det er nemlig så hyggelig med middagsbesøk, og for meg går det sport i å lage mat når jeg må improvisere og har begrenset med ingredienser. Resultatet ble:


Laksekoteletter på villrisseng

Tomater
Gul paprika

Laksekoteletter (1 per snute)
Villris (jeg brukte ca. 5 dl, rikelig)

Aspargesbønner
Hvitløk
Friske urter (grønn og blå basilikum, salvie, oregano)
Olivenolje

Stek laksekotelettene i ovn på ca. 200 grader 25-30 minutter (følg med underveis så de ikke blir for tørre). Strø litt salt, pepper og urter på dem først.

Kok risen som angitt på pakken.

Fres aspargesbønnene lett i en panne eller wok. Mos resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Hell det i pannen sammen med bønnene og la det surre på lav varme.

Bland ris med tomatsausen og legg et hele i en ildfast form eller et dypt serveringsfat. Legg de stekte kotelettene på toppen.

PS Bilder til denne og forrige post kommer snart...

28 juli 2006

En glad laks



Det er endelig ferie, og det bør feires med god mat. Jeg har hatt lite tid og overskudd til matlaging i det siste, men nå hadde jeg lyst på noe litt ordentlig - og noe sunt. Så i morges tok jeg ut en laksefilet av fryseren, og på veien hjem handlet jeg resten av ingrediensene. Og dermed:

Sommerferielaks til én

1 laksefilet
Hvitløk
Champignon
Gul paprika
Fersk salvie
Salt
Pepper

Til servering:
Villris
Avokado
Cherrytomater

Skjær laksen i biter (ikke for små, da blir de tørre). Steik dem i litt olje. Jeg bruker wok til å steike alt mulig, litt fordi jeg ikke har steikepanne, men også fordi det blir godt.Hakk opp hvitløken og skjær paprika og sopp i stykker. Hell alt oppi sammen med fisken. Smaksett med salt, pepper og fersk salvie.

Serveres på en seng av villris med tomater og avokado ved siden av. Jeg hadde fransk hvitvin ved siden av, Domaine de Tariquet . Jeg har lenge vært litt skeptisk til hvitvin, noe jeg tror er forårsaket av dårlige rieslingopplevelser i ungdommen, men denne har vært med på å omvende meg. Hvitvin er nammenam!

27 juli 2006

Drinker i mengder


De som måtte ha lest dagens post på den vanlige bloggen vil kanskje stusse litt på at jeg skriver om drinker i dag. Men på jakt etter illustrasjon til den posten kom jeg over et oppkomme av drinker på denne siden. Som også er en matside. Og dermed kombinerer to av mine favoritting i verden: god mat og god drikke! Ahhhh... Men ikke drink på meg i dag, nei!

26 juli 2006

Praktisk, men dårlig sabelbrød

Jeg har, som mange aleneboere med meg, funnet ut av løsningen på brød-problemet. Når jeg kjøper brød, skjærer jeg det pent i skiver og fryser ned. Når jeg tar dem opp om morgenen er de frosne, jeg legger pålegg på og til lunsj er de tinte og smaker ferskt som bare det. Genialt.

Noen ganger er jeg imidlertid utrolig lat, og dessuten har jeg vondt i skuldre og armer for tiden. Så da jeg i går oppdaget ferdigoppskåret - unnskyld, sablet Kaptein Sabeltann-brød, falt jeg for fristelsen. Jeg betalte de ekstra kronene det kostet å kunne legge hele posen ned i fryseren uten å skjære.

Jeg kan bare si: anbefales ikke. I motsetning til vanlig var skivene mine til lunsj tørre og kjipe. Det beviser vel bare at ferdigoppskåret ikke duger. Trist, men sant. Neste gang skal jeg jaggu meg smøre brødskiva mi sjøøøøl... Ups, det var en sang. Skjære dem opp mener jeg.

Men Kaptein Sabeltann-brød er godt når det er hjemmesablet! Og så så artig pose!



Dette er godt...


Dette er ikke!

PS Egentlig er hjemmebakt det eneste som duger. Men jeg gidder ikke bake i - tja - 30 grader???

24 juli 2006

Superenkel Sommerdessert


Ingenting er så godt som ferske, deilige bær om sommeren. På fredag kjøpte jeg jordbær, bringebær og rips på torget. Blåbær har ikke kommet enda, så de kjøpte jeg i butikken. Baking var ikke en aktuell aktivitet en fredags ettermiddag, men jeg hadde så lyst på en slags bærterte! Dermed ble løsningen butterdeigskurver, som jeg fant oppskrift på her. Forøvrig en grei søkemotor for å finne oppskrifter! Dette er såre enkelt:

Butterdeigsplater finnes i de fleste butikker, og de er frosne. En plate blir to kurver - jeg lagde to til hver, som kanskje var litt mye, men veldig godt :-)

La platene tine litt før du legger dem på bakepapir på en steikeplate. Del den avlange platen i to. Skjær en firkant midt på hver del. Pensle med pisket egg. Steikes i ovnen på 200 grader, 5-7 minutter til de har hevet og er litt gylne.

Bær - bruk det du har og liker - blandes med litt sukker eller fruktose og varmes.

Ta butterdeigskurvene ut av ovnen og skjær ut firkanten på toppen slik at de er hule. Fyll kurven med bær. På toppen legger du en klatt vaniljekesam, et av Tines lureste produkter på lang tid. Nytes!

Jeg rakk dessverre ikke å ta bilde før vi begynte å fortære herlighetene, så dere må bare prøve og se! En fryd for øye og gane, det er sikkert.


Sushi!

En sushiskeptisk venn sa en gang med hånlig stemme "Lage sushi, hva gjør du da liksom? Skjærer opp fisk?" Riktignok er det en ikke uvesentlig del av prosessen, men den innebærer noen flere anstrengelser enn å få skivene tynne nok (som er vanskelig i seg selv!)

Fisk:

Jeg gikk til den fine fiskebutikken på Youngstorget (Operapassasjen) og spurte en vennlig mann om han kunne anbefale meg fisk til sushi. Jeg valgte tunfisk (som selges frossent) laks og - etter hans anbefaling, kveite. Etter å ha smakt på det ferdige resultatet vil jeg si at kveiten ikke var det mest vellykkede innslaget til akkurat dette - neste gang vil jeg nok prøve steinbit igjen.

Generelt anbefales det å bruke fisk som har vært frossen til sushi, fordi det regnes som sikrere. Det er også en praktisk side ved dette - den lett tinte tunfisken var betydelig lettere å skjære i enn de andre fiskestykkene.

Andre råvarer:

Jeg liker å lage maki (ruller) og vanlig sushi (ris med fisk oppå). Det finnes mange varianter en kan lage, men inntil videre holder jeg meg til det. Da trenger en følgende:

Ris (helst sushiris) - kokes etter anvisning på pakken og avkjøles
Riseddik (evt. eddik blandet med sukker) - blandes i risen mens den er varm
Wasabi
Tangflak
Sesamfrø
Agurk skåret i strimler
Avokado skåret i biter eller strimler
Syltet ingefær (til servering)
Soyasaus (til servering)

Annet utstyr:
Skarp kniv
Sushimatte til å rulle maki
En kopp eller skål med vann til å dyppe hender og kniv

Sushi er utvilsomt enklere å lage enn maki. Form avlange klumper av ris med hendene, og legg et tynt skåret stykke fisk oppå. I noen oppskrifter står det at en skal ha wasabi under fisken, men det kan fort bli sterkt, så forsiktig. Hvis det er vanskelig å få risen til å henge sammen, ta gjerne mer eddik i. Resultatet ser ca. sånn ut:


Maki byr på litt utfordringer, både når det gjelder rulling og oppskjæring. Men godt er det! for vanlige ruller: Legg et flak tang på sushimatten. Legg ris på 2/3 av flaket og la det være igjen litt kant på hver ende. Legg fiskebiter og garnityr (agurk og avokado i dette tilfellet) i en stripe på risen. Bruk matten til å rulle, og fukt den ene enden med vann så den kleber seg fast.

Hvis du vil ha maki med ris på utsiden, trenger du et stykke plastfilm i tillegg til matten. Legg ris på et helt tangflak. Legg plastfilmen over og snu forsiktig. Fyllet legges på den andre siden- fisk og garnityr. Rull som ellers og dra plastfilmen bort etterhvert.

Begge typer ruller skjæres med en skarp kniv. Det er lurt å dyppe kniven i kaldt vann for å få penere skiver. Våre ble sånn:

Tydelig hjemmelagde - men ganske fine, sant? Det hele ble inntatt på verandaen (selvsagt) med øl og sake.

21 juli 2006

Matbloggen gjenoppstår

Har blitt lite matlaging i det siste - det er varmt, jeg er lite hjemme og når jeg er det går det i kjappe og enkle løsninger.

En enkel variant fra søndag:

Kylling i kesamsaus

Kyllingfilet
Løk
Hvitløk
Kesam
Salt og pepper
Fersk basilikum
Fersk salvie

Fersk tagliatelle med spinat

Brun kyllingen sammen med løk og hvitløk. Bland i kesamen helt til slutt (kesam er et godt og lett alternativ til rømme) Bland med pastaen. Krydre etter smak.

Serveres med cherrytomater og revet ost.

I kveld står hjemmelaget sushi på menyen - med sake, som jeg aldri har smakt før. Etter planen blir det også en dessert som involverer bær. Hvis alt går bra, forteller jeg om det etter helgen :-)