11 januar 2007

Fredagspizza

Da jeg var liten, var lukten av pizzasaus som putret på komfyren i timevis om lørdagen noe av det koseligste jeg visste. Fortsatt vekker duften gode minner, og derfor prøver jeg alltid å lage den typen pizzasaus som bare står og står og putrer og blir akkurat nesten like god som mamma sin.

Problemet oppstår når jeg finner ut at jeg vil ha pizza på en fredag, etter jobb og trening. Da tilsier all erfaring at jeg er trøtt som en strømpe og sulten som en ulv (oioi, som vi koser oss med metaforene), og vil ha mat NUH! Derfor blir torsdagskvelden brukt på forberedelser. Sausen har putret en times tid, og deigen hever seg. Så blir bunnene stekt med saus på. Resten av fyllet slenger jeg på i morgen, og så blir det pizza på null komma svisj! Uten kjappløsninger. Ikke at jeg fordømmer kjappløsninger, men mmmhmm... det dufter herlig her!

Min pizzadeigoppskrift er som følger (nok til 2 bunner, tre hvis du er en kløpper med kjevlen):

50 g gjær (står 25 i oppskriften, men jeg går for en pose tørrgjær)
5 dl vann
1 1/2 - 2 dl vann
Olje
Salt

Og sausen:

1 løk, finhakket
Hvitløk etter smak
1 boks hermetiske tomater (hele eller hakkede)
1 liten boks tomatpuré
Oregano e.l
Salt og pepper etter smak

Jeg steker løken og hvitløken litt i olje før jeg heller i tomatene. Tips! Hell litt vann oppi, så unngår du at løken blir for fort stekt. Den skal bare være blank før tomatene blir tilsatt.

Annet fyll er en smakssak. Tradisjonen hjemmefra er stekt kjøtt- eller karbonadedeig, champignon og mozarella. For min variant i morgen blir det kyllingfilet, champignon, mozarellablanding og litt fersk mozarella.. og kanskje noe mer! Får se. Nå er uansett grunnarbeidet nesten gjort.

Og med det: på tide å finne frem kjevlen!

Ingen kommentarer: