30 oktober 2008

Leketøy for distraherte jenter

Jeg sliter litt med konsentrasjonen om dagen. Da er det fort gjort å bli distrahert av artige ting på internett, som denne:


Tar ord fra bloggen og setter dem sammen på morsomme vis. Så kan en jo se om noe går igjen ofte :-)

26 oktober 2008

Grønnsaksgryte med quinoa

Jeg fikk ny kasse på torsdag etter noen ukers opphold, så kjøleskapet er fullt av økogrønnsaker igjen. Hva er da mer naturlig enn å lage en herlig varmende gryte full av grønnsaker på en høstdag? Jeg laget en stor porsjon så jeg kan fryse ned suppe i bokser - greit for varme lunsjer på jobb eller kjapp middag hjemme. Alle mål er som vanlig ytterst cirka!

Grønnsaksgryte med quinoa



1 løk

4 gulrøtter

4 poteter

1/3 av en stor purre

1 paprika

5-6 champignoner

8-10 sukkererter

1 terning grønnsaksbuljong (gjærfri)

ca. 1-1/2 liter vann

1/2 glass rødvin

1 dl quinoa

1 boks hermetiske tomater

ca 1 dl havrefløte

ca. 1 dl soyamelk (NB! Usøtet)

Provencekrydder, urtesalt, pepper

Fres løken i litt olje og tilsett krydder. Hell på litt vann. Skjær gulrøtter og terninger i små biter og legg dem oppi, hell på mer vann og legg i buljongterningen. Hell i rødvin og la det hele få et oppkok. Tilsett quinoa og havrefløte og soyamelk og la det putre en stund. Tilsett deretter sopp, paprika og sukkererter. Hell væsken av de hermetiske tomatene og tilsett dem helt mot slutten, la suppen stå noen minutter til før servering. 

Smaken ble litt som en lapskaus eller viltgryte, så jeg savnet nesten tyttebær til! Hadde esekielbrød til, men egentlig er gryten så kraftig at det ikke trengs. Godt og varmende! Nå må det studeres litt mer før helgen er helt over... 

23 oktober 2008

Rødbetsuppe og luftige pitabrød

Jeg har vært syk noen dager, men ikke så ille at jeg ikke orker å lage mat. I et forsøk på å bli fortere frisk har jeg spist masse ingefær, chili og lignende, og det later til å fungere - i hvert fall er jeg bedre. For mange uker siden kjøpte jeg en pakke rødbeter "sous vide" (forhåndskokt og lagt i vakumpakning som legges i kokende vann og bare trekker noen få minutter), så i dag fant jeg ut at jeg kunne lage en enkel rødbetsuppe. Den kan sikkert gjøres mer avansert, men den ble god:



Rødbetsuppe

4-6 kokte rødbeter
2 små sjalottløk
1 vegetarisk buljongterning (gjærfri)
ca. 2 dl vann
havrefløte
urtesalt, pepper

Skjær løken i biter og fres den i olivenolje. Skjær rødbetene i stykker og tilsett dem, deretter buljongterningen utrørt i vannet. La det putre litt. Hell alt over i en blender og miks det til passe konsistens. Jevn ut med havrefløte (eller annet melkeaktig produkt). La det hele få et oppkok. Jeg tilsatte litt fersk basilikum på slutten.

Jeg har tidligere publisert oppskrift på pitabrød hentet fra Min mat og tilpasset her på bloggen. Siden da har jeg gått til innkjøp av FiberHusk, som skal være med på å gi litt mer luftighet og konsistens til bakst uten gluten og gjær. Jeg bruker spelt, som inneholder gluten, men siden jeg ikke bruker gjær kan baksten bli litt for kompakt. Med 1 ts FiberHusk i ble pitabrødene mye luftigere enn de forrige gangene jeg har lagd dem, og blåste seg opp som de skal. Det anbefales dermed å bruke det, og da ser oppskriften sånn ut:

Grove pitabrød



1.8 ltr. speltmel
2 ts salt
1 dl olje
1.5 ss bakepulver
6 dl vann
1 ts FiberHusk

Bland sammen mel, salt og bakepulver. Tilsett FiberHusk i vannet (37 grader) og visp godt sammen. La dette få svelle i noen minutter.Bland væsken inn i melblandingen.
Elt deigen godt sammen til den blir blank og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
Del deigen opp i 16 like store emner som trilles ut til rundstykker.
Kjevle pitabrødene ut til runde kaker, ca 15 cm i diameter.
Stek pitabrødene i 5-7 minutter ved 225-250 grader.

14 oktober 2008

Sei(n) middag

I dag har jeg endelig fått trent både lenge og vel, etter et par litt slappe uker. På vei hjem var jeg i en av de mer velassorterte dagligvareforretningene og kjøpte blant annet fersk seifilet. Da jeg kom hjem lagde jeg dette:

Sei i spinat

Seifilet
Frossen spinat
Frisk basilikum
Fetaost
Salt og pepper

Kok opp vann og legg spinaten litt i bløt før du lar den renne av seg i en sil. Legg seifileten i en ildfast form. Dekk den med hakket basilikum og spinat, og krydre etter smak. Skjær fetaosten i terninger og dryss over. Stekes på 150-200 grader i ca. 20 minutter (sjekk om den er ferdig før du tar den ut)

Serveres med ris, for eksempel - jeg brukte naturris.

07 oktober 2008

Alt blir bedre med ost (nesten..)

Som den observante leser vil ha fått med seg, savner jeg ost veldig i denne melkefrie tilværelsen min. En bitteliten smak Jarlsberg for noen uker siden fremkalte litt av en gledesreaksjon hos meg, men konsekvensene det får når jeg spiser mer ost gjør ikke opplevelsen verdt det sånn i det daglige. Heldigvis finnes erstatninger, og selv om de ikke er like gode har jeg funnet måter å få det til på. Dagens enkle middag smakte godt og varmet på en litt traurig tirsdag:

Gratinerte tunfisktacos

Tacoskjell (2-3 per person avhengig av sult)
Tunfisk*
1 sjalottløk
1-2 fedd hvitløk
Krydder (brukte urtesalt, pepper, koriander og chili)
soyarømme
tofumozarella

Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett tunfisk og krydder og la det stå og surre litt. Fyll tacoene med tunfiskblandingen og legg dem i en ildfast form. Legg klatter med soyarømme på hvert skjell og legg skiver av tofumozarella oppå. Gratineres 10-15 minutter ved 150 grader. Nyt!

* Det går litt over 1/2 boks til den mengden jeg lagde. Jeg brukte hele boksen, og det jeg ikke brukte i middagen rørte jeg med soyarømme så det blir pålegg til i morgen.

Nå skal jeg gjøre minst mulig resten av kvelden og lade opp til å holde kurs for saksbehandlere i morgen!