11 april 2009

Bacalao på brasiliansk


Det finnes en del råvarer jeg liker kjempegodt, men bare aldri kommer på å bruke. Klippfisk, for eksempel. Bacalao er supergodt, men jeg spiser det nesten kun hjemme hos foreldrene mine. Da de kom på besøk nå hadde de med klippfisk og dessuten oppskrift på en litt annen bacalaooppskrift, nemlig moqueca. Moqueca , fant vi ut etter litt research, er en brasiliansk rett, og varianten vi brukte er afrikanskinspirert og inneholder blant annet kokosmelk, som jeg jo er en ivrig bruker av til vanlig også. Resultatet ble kjempegodt, så denne blir laget igjen!

Moqueca med klippfisk

4 porsjoner

0,8 kg filet av utvannet og renset klippfisk

1 renset papaya i terninger

2 grovhakkede tomater

1 grovhakket løk

1/2 grønn paprika i biter

2 ss hakkede friske korianderblad

2 ss finhakket vårløk eller gressløk 

1 stor boks kokosmelk (400 ml)

Olivenolje

Salt, pepper

Del smaksingrediensene (altså alt utenom fisk og kokosmelk) i to like deler. Ha ene halvparten i en gryte sammen med olivenolje og kokosmelk. Kok på høy varme under omrøring i 15 minutter til det tykner litt. Tilsett resten av ingrediensene og fisken. Kok videre i ca. 15 minutter uten å røre (skru ned varmen, fisk skal bare trekke). Smak til med evt. salt og krydder. Pynt med frisk koriander, tomater, litt paprika og gressløk før servering. Serveres med kokt ris. 

10 april 2009

Påskeferie

Jeg har lang påskeferie i år, som begynte allerede 1. april med seks dagers tur til London, hvor jeg slappet av med gode venner, handlet og ruslet rundt i litt mer vårvarme gater enn de vi foreløpig har i Oslo. Fant også mye god mat i kategorien økologisk/allergivennlig, blant annet i fantastiske Whole Foods - to etasjer med fantastisk mat, helsekost og kosmetikk som alt sammen var organisk og fristende og faktisk ikke hårreisende dyrt (på norsk lønn i hvert fall).

Vel hjemme hadde jeg halvannen dag aleine som gikk med til å "lande" og rydde og vaske litt, blant annet ble arbeidsrommet/biblioteket mitt endelig ryddet og vasket så jeg faktisk kan jobbe litt her inne uten å drukne i papirer. Skjærtorsdag kom foreldrene mine, og i dag har mellomstesøster og samboer vært her også på middagsbesøk. Hovedretten var rullepølse, herlig varm lammerull som vi alltid har til jul, og som mine kjære foreldre ofte lager en ekstra av som vi kan være heldige å få smake en annen gang i løpet av året. Det er virkelig noe av det beste jeg vet - lammekjøtt med herlige krydder og løk i. Jeg kan ikke lage det selv enda, men skal lære.

Til dessert var utfordringen å finne noe som både jeg og søster (som ikke tåler hvete og gjær) kunne spise, og som alle ville synes var godt. Jeg har vent meg til at ikke alt trenger å være så søtt, men det er jo ikke alt jeg lager andre er like fristet av. Jeg gikk løs på en eplekakeoppskrift jeg hadde fra før, og tilpasset:

Eplekake à la Ingvild

2-3 epler (avhengig av form)

100 g melkefritt margarin

2,5 dl rismel

ca. 2 dl havremelk (målte ikke så nøye...)

eggerstatning tilsvarende 2 egg

2 1/2 ts bakepulver

1/2 ts kardemomme

1 ts kanel

1 ts vaniljepulver (NB! Ikke vaniljesukker. Pulverisert vaniljestang)

Kanel, vaniljepulver og sesamfrø til å strø oppå

Rør smør, mel og bakepulver sammen. Hell på væske til det blir en jevn røre, rør også inn krydderet. Jeg lagde deigen i kjøkkenmaskin. Smør en vanlig rund form og legg eplebåter nederst (eller hell oppi deigen først og legg eplebåtene oppi). Strø kanel, vanilje og sesamfrø oppå.

Jeg glemte å ta bilde av kaken før vi begynte på den, og nå er den helt borte! Det blir en ganske tynn og fuktig kake, som er best hvis den serveres litt lunken.