15 februar 2010

Glutenfrie lyspunkt

Som den trofaste leser vet, lever jeg ikke helt glutenfritt. Jeg spiser spelt og bygg, men ikke hvete og rug. Imidlertid prøver jeg å variere slik at en del av kosten min er helt glutenfri, og har gjort diverse forsøk på å bake gode glutenfrie alternativer. Det blir ikke alltid like bra, men jeg har i hvert fall fått brukbare resultater. Ferdigkjøpte bakervarer inneholder ofte litt for mye av de andre tingene jeg ikke tåler, og smaker vanligvis ikke så godt.

Lykken var derfor stor da et glutenfritt bakeri - det første i landet såvidt jeg vet - åpnet før jul. Det er selvsagt en enda større lykke for de som virkelig ikke tåler gluten - her er det nemlig garantert glutenfritt, og det er heller ikke hvetestivelse (som en del reagerer på selv om det er glutenfritt) i bakervarene. Siden det kun lages glutenfritt slipper en også hele risikoen med krysskontaminasjon - altså at glutenfrie varer kommer borti glutenholdige eller lages i samme maskiner/boller etc.

På fredag fikk jeg endelig tid til å dra dit selv, og gikk ut igjen med fersk tomat- og urtefocaccia, ferske rundstykker og herlig mørke knekkebrød (som jeg fikk smake på i butikken). Begrenset meg til dette i første omgang, for dette er jo ikke akkurat billig mat. Alt smakte fantastisk godt, og særlig focacciaen ville jeg aldri gjettet at ikke var "vanlig".

På lørdag skulle vi ut og spise middag, uten å ha noen klar oppfatning av hvor. Inspirert av fredagen googlet jeg "Glutenfritt Oslo" og fikk opp denne listen. Den er nok ikke helt oppdatert, men likevel ganske nyttig. Da det viste seg at Olivia på Aker Brygge og i Hegdehaugsveien kunne tilby glutenfri pizza, var konklusjonen klar: dette måtte prøves. Seinere samme kveld kunne jeg sette tennene i en herlig, ordentlig italiensk pizza med kylling, tomatpesto, bøffelmelkmozarella (som jeg tåler litt bedre enn vanlig ost), ruccola og litt parmesan. Bunnen var tynn, og om enn bittelitt vanskelig å skjære i, smakte den kjempegodt! Jeg har kun prøvd Peppe's glutenfrie pizza før, og den imponerte ikke og var alt for full av gjær til at jeg tålte det noe særlig, men denne her var midt i blinken! Ikke ble jeg dårlig heller, så da var alt bare fryd og gammen.

I det hele tatt, en vellykket helg med lyspunkter i matveien, og ellers. Helgen ble avsluttet med fastelavensboller, men det er et eget innlegg!

7 kommentarer:

Simone sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Høres deilig ut! :)
Hvordan ligger det ann i forhold til sukker/gjær i de bakevarene/pizzabunnen du nevner?

-Simone

Ingvild sa...

Hei Simone, jeg er ikke sikker på det. I pizzabunnen kan jeg aldri tenke meg at det var sukker, men litt gjær var det nok. Den var såpass flat at jeg ikke merket noe til det. Jeg spiser jo litt gjær nå, og det går stort sett greit, men hvis det hadde vært mye hade jeg merket det. I Bakefris ting er det nok gjær i hvert fall, men tror ikke det var sukker i det jeg kjøpte. Jeg var litt uheldig med at hun som sto i disken var ny der, så jeg fikk ikke spurt og gravd så mye, men skal prøve å finne det ut. Jeg har i hvert fall tålt det meste greit, bortsett fra rundstykkene som ikke satt helt bra, så kanskje det var sukker i dem?

Strikkelena sa...

Så bra at det fins gode alternativer! Det må jo ha bedra seg veldig de siste årene, før fikk bare folk finne seg i å ha vondt i magen...

Anonym sa...

Litt gjær kan gå greit så da trur jeg at jeg også skal prøve meg! Har ikke spist pizza på aldri så lenge så det skal bli gull! ;)

Takk for tips. Håper du har det bare bra!

-Simone

Ingvild sa...

Stikkelena: Ja, det er fantastisk! Det er mye mye lettere å få tak i glutenfritt nå, selv om det koster en del. Men glutenfri bunn på Olivia kostet ikke ekstra, faktisk.

Simone: Ja, ta turen! Det var lenge siden jeg hadde spist sånn pizza også, det var herlig. Og ja, jeg har det veldig bra. Håper det samme for deg :)

Lillesnupp og jeg sa...

Spennende blogg du har, jeg skal kikke gjennom en dag. Bare hyggelig om du vil lenke til min blogg. Den er ikke så omfattende, og konseptet er mest å skrive ned oppskrifter som fungerer for å dele med andre som etterspør/trenger. Letter å henvise til et sted, enn å sende spesifikt ved hver forespørsel :)