21 september 2007

Lasagne med en vri (eller to)

I det siste har det lykkes meg å lokke folk på besøk både titt og ofte, og da blir jeg glad. For alle vet at å lage mat til bare seg selv fort kan bli kjedelig, men å lage mat til andre synes i hvert fall jeg er stor stas.

Ukens middagsbesøk (det første, minst ett venter) kom etter arbeidstid på onsdag, så utfordringen var å finne noe godt, ikke alt for komplisert, som både den ene gjestens gravide kropp og vertinnens for tiden sarte mage tålte. Vertinnen er dessuten litt opptatt av å servere skikkelig, hjemmelaget mat når gjester kommer i hus. Løsningen ble å dele opp prosessen i to, og lage en lasagne som kunne stå i ovnen mens vertinnen i et lettere desperat tempo rydder vekk det verste rotet, støvsuger og vasker badet (kunne jeg gjort det tidligere i uken sier du? Nei for tenk at jeg hadde ikke tid...). Kjøttsausen ble lagd tirsdag kveld, så den kunne stå og putre en times tid - bolognesesauser liker slikt. Vrien på sausen bestod i kyllingkjøttdeig i stedet for vanlig kjøttdeig (eller karbonadedeig, som jeg pleier å bruke fordi det inneholder mye mindre fett), og litt spinat. Dermed var det bare å lage hvit saus, finne fram form og lasagneplater og "jukse litt" med ferdigrevet ost, og voilá! Nok prat, nå oppskrift:


Kyllinglasagne med spinat (ca. 5 porsjoner)

1 pakke kyllingkjøttdeig
1 boks hermetiske tomater
1 liten boks tomatpuré
3 store eller 6 små tomater
2 fedd hvitløk
8 puter frossen spinat (eller litt fersk hvis du har det)
Oregano, basilikum, salvie, salt og pepper etter smak
Et par dråper chiliolje
1 ts revet muskatnøtt

Hvit saus, litt på slump: noen ss steikemargarin, nosn ss speltmel (eller hvete for vanlige folk), skummet melk (ca 1/2 liter. Hvis du ikke kan lage hvit saus, får du finne forklaring i skolekjøkkenboken din...

Stek kyllingkjøttdeigen i steikepanne. Hakk hvitløksfeddene og stek dem litt i olivenolje før du har oppi hermetiske tomater, tomatpuré og de ferske tomatene skåret i biter. Tilsett spinaten og krydre. Rør ofte, og la sausen stå og småkoke på lav temperatur. Jo lenger sausen står jo bedre blir den. Det kan også være godt med en skvett rødvin i sausen hvis det passer seg sånn, jeg lot være av babyhensyn. Når sausen har stått en stund, kan du tilsette det stekte kjøttet. Dersom sausen skal brukes neste dag, dekk til gryten med et lokk eller hell i annen beholder og sett den i kjøleskapet. NB! Maten skal ikke kjøles ned ute før du setter den i kjøleskapet, da danner det seg lettere bakterier!

Hvit saus, litt på slump: noen ss steikemargarin, hvete- eller speltmel, skummet melk (ca 1/2 liter. Hvis du ikke kan lage hvit saus, får du finne forklaring i skolekjøkkenboken din...

Legg kjøttsaus i bunnen av en stor ildfast form. Dekk den med lasagneplater. Legg vekselvis hvit saus, plater og kjøttsaus sånn som du liker det. Hvit saus på toppen av øverste lag plater, revet ost oppå, og du er klar for steiking!

Et tips; jeg brukte glutenfrie lasagneplater, av medisinske utredningsårsaker, og da trenger lasagnaen faktisk bare 20-30 minutter! Bra for sarte mager og kjapt for travle husfruer i 100 % (minst) jobb!

1 kommentar:

isla sa...

Oioioi det hørtes godt ut!