29 august 2007

Tiramisú

Desserten fra treretteren var altså tiramisú. I følge Wikipedia betyr tiramisú "pick me up", ikke i betydningen sjekk meg opp, men i betydningen "make me happy". Det skal være kombinasjonen av espresso og sjokolade som skal ha en slik oppkvikkende virkning. Godt er det i hvert fall, om enn litt heftig etter mye annen god (ubeskjedent sagt) mat. Jeg lagde halvparten av denne oppskriften, sannsynligvis er kvartparten nok for to!



Tiramisu

2 dl espresso

2 ss Amaretto

4 eggeplommer

80 g sukker

1/2 vaniljestang

500 g mascarpone

150 g ladyfingerkjeks

kakaopulver (usøtet)



1) tilbered espresso og bland den med Amaretto. Avkjøles.

2) pisk eggeplommer og sukker helt til sukkeret har løst seg opp. Skjær opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett frøene i kremen. Rør inn mascarponen litt etter litt.

3) dekk bunnen i en rund eller firkantet form med halvparten av kjeksen og dynk med ca 1 dl av espresso-amarettoblandingen. Fordel mascarponekremen på dette og glatt den ut. Legg på resten av kjeksen, dynk med espresso (m/amaretto) ogfordel resten av kremen oppå.

4) dekk formen med folie, og sett den i kjøleskapet noen timer. Dryss på et tykt lag med kakaopulver før servering.



Merknader til oppskriften:

-lag espresso m/ Amaretto først slik at det rekker å bli kaldt.

-tar ganske kort tid å lage dette. Lønner seg å investere en del tid til å piske eggeplommer og sukker til sukkeret virkelig har løst seg helt opp. Tar litt tid og energi men blir bra.

-oppskriften passer til en form på ca 25 x 16 cm. Ikke noe større, da får du for lite krem til å dekke kjeksene i to lag.-få tak i skikkelige ladyfinger-kjeks!





Takk til doktor Gry for herlig oppskrift!

Ingen kommentarer: