24 juli 2006

Sushi!

En sushiskeptisk venn sa en gang med hånlig stemme "Lage sushi, hva gjør du da liksom? Skjærer opp fisk?" Riktignok er det en ikke uvesentlig del av prosessen, men den innebærer noen flere anstrengelser enn å få skivene tynne nok (som er vanskelig i seg selv!)

Fisk:

Jeg gikk til den fine fiskebutikken på Youngstorget (Operapassasjen) og spurte en vennlig mann om han kunne anbefale meg fisk til sushi. Jeg valgte tunfisk (som selges frossent) laks og - etter hans anbefaling, kveite. Etter å ha smakt på det ferdige resultatet vil jeg si at kveiten ikke var det mest vellykkede innslaget til akkurat dette - neste gang vil jeg nok prøve steinbit igjen.

Generelt anbefales det å bruke fisk som har vært frossen til sushi, fordi det regnes som sikrere. Det er også en praktisk side ved dette - den lett tinte tunfisken var betydelig lettere å skjære i enn de andre fiskestykkene.

Andre råvarer:

Jeg liker å lage maki (ruller) og vanlig sushi (ris med fisk oppå). Det finnes mange varianter en kan lage, men inntil videre holder jeg meg til det. Da trenger en følgende:

Ris (helst sushiris) - kokes etter anvisning på pakken og avkjøles
Riseddik (evt. eddik blandet med sukker) - blandes i risen mens den er varm
Wasabi
Tangflak
Sesamfrø
Agurk skåret i strimler
Avokado skåret i biter eller strimler
Syltet ingefær (til servering)
Soyasaus (til servering)

Annet utstyr:
Skarp kniv
Sushimatte til å rulle maki
En kopp eller skål med vann til å dyppe hender og kniv

Sushi er utvilsomt enklere å lage enn maki. Form avlange klumper av ris med hendene, og legg et tynt skåret stykke fisk oppå. I noen oppskrifter står det at en skal ha wasabi under fisken, men det kan fort bli sterkt, så forsiktig. Hvis det er vanskelig å få risen til å henge sammen, ta gjerne mer eddik i. Resultatet ser ca. sånn ut:


Maki byr på litt utfordringer, både når det gjelder rulling og oppskjæring. Men godt er det! for vanlige ruller: Legg et flak tang på sushimatten. Legg ris på 2/3 av flaket og la det være igjen litt kant på hver ende. Legg fiskebiter og garnityr (agurk og avokado i dette tilfellet) i en stripe på risen. Bruk matten til å rulle, og fukt den ene enden med vann så den kleber seg fast.

Hvis du vil ha maki med ris på utsiden, trenger du et stykke plastfilm i tillegg til matten. Legg ris på et helt tangflak. Legg plastfilmen over og snu forsiktig. Fyllet legges på den andre siden- fisk og garnityr. Rull som ellers og dra plastfilmen bort etterhvert.

Begge typer ruller skjæres med en skarp kniv. Det er lurt å dyppe kniven i kaldt vann for å få penere skiver. Våre ble sånn:

Tydelig hjemmelagde - men ganske fine, sant? Det hele ble inntatt på verandaen (selvsagt) med øl og sake.

1 kommentar:

Anonym sa...

hvor får du tak i slike tangflak? Det så veldig godt ut!