29 juli 2007

Allergimat

Når både en selv, familiemedlemmer og deler av vennekretsen har et herlig virvar av matallergier, må fantasien settes i sving. Det finnes heldigvis et vell av nyttige nettsider for de av oss som ikke tåler mel/gjær/melk/egg/osv..., det handler bare om å finne de riktige og så tilpasse oppskriftene til sitt get bruk. Denne siden har mange oppskrifter, og dessuten en søkefunksjon der du kan velge bort ingredienser du er allergisk mot. Praktisk!

Men selv om det krever litt ekstra, er det ikke vanskelig. Presenterer herved dagens søndagsmiddag, som er tilpasset hvete- og gjærallergi:

Hønsesuppe som i Provence, presentert tidligere, inneholder kun reint kjøtt og grønnsaker (for de som ikke tåler stivelse: kutt ut potetene), og er god på en sommerdag som tror den er høst.

Speltbrød med ost og urter

Grunnoppskriften hentet fra matoppskrift.no:

1 l vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
2 egg
1/2 dl. olivenolje
600 gr. sammalt spelt
200 gr. havregryn
200 gr. siktet spelt
4 toppede teskj. bakepulver
litt salt

La linfrø og solsikkefrø ligge i vannet i 1 time. Tilsett egg og olivenolje, bland så i det tørre som er blandet godt sammen. Deigen bearbeides godt. Fordel deigen jevnt i 2 brødformer. (evt. i 3 brødformer dersom en ønsker små brød, og en unngår at skorpen sprekker). Stekes ved 200 grader i 50-60 minutter. Dekk brødene med fuktig klede etterpå.

I tillegg rørte jeg inn litt revet ost, provencekrydder og fersk basilikum og salvie fra verandaen. Osten kuttes selvsagt ut for melkeallergikere.

Til dessert:

Bærpai

175 g siktet speltmel
5 ss olje
vann (så mye at deigen blir passe fast)

Frossen bærblanding (selges i de fleste butikker)

Blandes i en bakebolle (dersom du har margarin og tåler det kan du erstatte olje med margarin) til deigen blir glatt. Trykkes ut i en paiform (ca. 24 cm). Bunnen stekes i ca 15 min på 150- 200 grader.

Ta ut bærblandingen fra fryseren og bland den med litt sukker. Når den har tint litt, legges den i paibunnen og det hele stekes i 10-15 minutter på 150 grader. Kan serveres med is, vaniljekesam, vaniljeyoghurt eller vaniljesaus... Det finnes også vaniljesauserstatninger lagd på havremelk for melkeallergikere.

Ingen kommentarer: