12 oktober 2009

Spiselig bryllupsgave

Noe av det hyggeligste jeg kan tenke meg er å lage god mat til gode venner og spise sammen med dem. Da to venner skulle gifte seg og ønsket seg opplevelser i gave, var det derfor et lett valg etter litt grubling: i tillegg til et stormkjøkken de ønsket seg, inviterte vi til treretters middag hos oss. Middagen fant sted i helgen som var, og det ble både godt (om jeg skal si det selv) og veldig koselig. Menyen var som følger:

Aperitif: ginbasert bringebærdrink
Som en liten godbit før maten hadde vi "foccacia" med mozarella, tomater og hvitløk i, omtrent som dette.

Så var det tid for første rett:

Marinert spicy kylling med salsa

Jeg hadde tenkt å bruke kyllinglår, men det var vanskelig å finne noen som ikke var marinert fra før (og dermed fulle av sukker, hvete og annet rart), så det ble kyllingfileter.

2-3 kyllingfileter skåret i biter legges i marinade av:
1-2 rød eller grønn chili i biter (ta ut frøende)
1 kinesisk hvitløk eller 3-4 fedd
1/2 glass rødvin
2 ts chilikrydder
1-2 ts Tamarisaus (eller soya)

Dekk til fatet med kylling og marinade og sett det kaldt noen timer.

Steik kyllingbitene i olje til de er gyldne utenpå og gjennomstekt. Om du vil kan du legge dem litt under grillelementet i steikovnen for å få ekstra fin farge.

Serveres på en seng av salat og mead litt salsa oppå. Server gjerne salsa ved siden av også for de som liker litt ekstra krydder.



Salsa

1 boks hermetiske tomater
1 rød chili
1 kinesisk hvitløk eller 3-4 fedd
Frik koriander, chilipulver, salt, pepper

Kjør alt i en hurtigmikser eller stavmikser og kok salsaen i en gryte med litt olje i. Når den har kokt opp lar du den stå og putre på lav temperatur, gjerne opp til en times tid. Avkjøl og server kaldt.

Hovedretten:



Fylt steinbitfilet

1 steinbitfilet per person

Frisk spinat, dampet et par minutter

Hvitløk i store biter

2-3 plommetomater

Del filetene og legg spinat og hvitløk inni. Legg filetene i et ovnfast fat. Skjær tomatene i biter og legg dem i formen. Steik på ca. 200 grader i ca. 20 minutter, sjekk at fisken er fin og fast i konsistensen før du serverer. 

Som tilbehør hadde vi ovnsbakte poteter: vask poteter og del dem i båter, legg i ildfast form, hell over olje, salt og pepper og steik på 200 grader i ca. 45 minutter-

Dessert:



Hjemmelaget fruktis med varme blåbær og havrevaniljesaus

Miks frossen frukt og bær etter smak i en kjøkkenmaskin. Bland inn litt havrefløte og vaniljepulver. Bruk gjerne også en vanlig banan, det gjør isen søtere. Frys ned og la stå noen timer. 

Varm blåbærene og hell dem over kuler av isen. Topp med havrevaniljesaus.

Det ble en koselig kveld med MYE mat, og god drikke, blant annet denne vinen som er en ny favoritt, og gin tonic i ulike variasjoner. Jeg gleder meg allerede til neste gang vi skal ha middagsbesøk!

Nå er det tid for denne lørdagens middagslaging, litt enklere variant: I kveld blir det pizza! 

1 kommentar:

Anonym sa...

Og det var helt fantastisk! Tusen, tusen takk!